Allmän pension Premiepension

Statligt tvångssparande utan garanti

Premiepensionssystemet, som är en del av den allmänna pensionen, kan bäst beskrivas som ett statligt tvångssparande där 2,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten sätts in på ett personligt premiepensionskonto.

Och där är de säkra tänker säkert många.

Men nej. Till skillnad från privat sparande pengar på spar-, fond- och IKS-konton m.m. som är skyddade med en insättningsgaranti på 950 000 kronor finns ingen sådan garanti i premiepensionssystemet.

Frågan har blivit väldigt aktuell sedan härvan med Falcon Funds avslöjades förra året och där det fortfarande saknas 1 miljard kronor. Pengar som kan vara helt förlorade för de människor som har drabbats.

För att försöka förhindra att något liknande händer igen och för att återupprätta förtroendet för premiepensionssystemet har Pensionsmyndigheten fått i uppdrag av regeringen att föreslå åtgärder för att stärka konsumentskyddet i premiepensionssystemet. Ett uppdrag som redovisas idag (1 juni).

Regeringen och pensionsgruppen har också antagit en handlingsplan för att stärka skyddet för premiepensionsspararna.

Enligt vad de själva skriver har ”premiepensionssystemet under senare tid blivit en arena för oseriösa aktörer som utnyttjat systemet genom höga avgifter, dålig avkastning och med metoder som definitivt inte hör hemma i ett allmänt socialförsäkringssystem.”

Pensionsmyndigheten redovisar ett 30-tal åtgärder som kan bidra till ett säkrare premiepensionssystem. Det som tyvärr saknas är ett konkret förslag som skyddar den intjänade premiepensionen. Pensionsmyndigheten menar att frågan bör utredas, men att det måste vara regeringen som fattar ett sådant beslut. Jag tycker att man kan vara ännu tydligare och kräva att det införs en garanti.

face of senior woman suffering from headache
Premiepensionen ger många huvudbry

Vi betalar redan höga avgifter till dem som förvaltar våra pengar i premiepensionssystemet. En del av de avgifterna kan avsättas till en insättningsgaranti.

En annan möjlighet är att staten står som garant. Redan får skattebetalarna ta en del av smällen eftersom utbetalningar av garantipension och bostadstillägg kan öka när människor förlorar delar av sin inkomstrelaterade pension.

Nu invänder säkert vän av ordning att om vi inte kan förlora våra pengar kommer fler att ta större risker när de placerar sina pengar. Det är sant, men varför ska vi ens behöva riskera våra pensioner i ett allmänt pensionssystem? När många dessutom inte vet att de kan förlora sina pengar.

0 kommentarer på “Statligt tvångssparande utan garanti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: