Äldreomsorg Ekonomi Internationellt Välfärdens finansiering

Om demensskatt och premiärminister Theresa Mays u-sväng med skrikande däck

Det är inte ofta äldreomsorgens finansiering blir en dominerande fråga i en valrörelse, men det är faktiskt precis det som hänt i Storbritannien.

Theresa May, Storbritanniens premiärminister, lanserade nyligen ett valmanifest inför det stundande valet. Det innehöll bland annat en ny kreativ finansieringsmodell för vård och omsorg i hemmet. Förslaget gick korthet ut på att mer välbärgade medborgare inte skulle få offentligt finansierad vård och omsorg, utan de skulle betala för den vård de behövde själva. Men om pengarna inte räckte till? Det hade förslagsmakarna tänkt på. Äldres fastigheter skulle då pantsättas så att staten kunde lösa in dessa när den äldre personen väl avled.

Varför förslaget är problematiskt får jag återkomma om i en annan blogg. Här får det räcka med att konstatera att Storbritanniens mer välbärgade äldre inte uppskattade förslaget. De råkar dessutom utgöra en betydande väljargrupp för just Theresa May. Oppositionen var inte sen att haka på kritiken och döpte förslaget till “demensskatt”. Theresa May fick se sin popularitet rasa. Hon insåg snabbt omfattningen av kritiken och gjorde en u-sväng i frågan. Vips var det kreativa finansieringsförslaget dels missförstått, dels skulle det revideras genom att införa ett skuldtak för maximalt belopp en person skulle kunna bli skyldig staten.

Om förslaget kommer fälla den sittande premiärministern återstår att se. Valet avgörs i morgon den 8 juni. Förutom att det tycks okänt om någon politiker lika kraftfullt backat från ett vallöfte under brinnande valrörelsen kan vi konstatera att äldre i Storbritannien utgör en betydelsefull väljargrupp som politiker endast till priset av en valförlust gör sig ovän med. Detsamma gäller i Sverige.

I riksdagsvalet nästa år utgör #varfjärdeväljare en person som är över 65 år. Pensionärer är därmed en maktfaktor att räkna med. PRO kommer att bevaka valrörelsen noga. Och det är inte främmande för oss att tvinga en eller annan politiker till en u-sväng. Det är ett vallöfte som vi inte kommer att backa ifrån.

Westminster Terrorist Attack Statement
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Jay Allen

0 comments on “Om demensskatt och premiärminister Theresa Mays u-sväng med skrikande däck

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )