Bostadtillägg Grundskydd Okategoriserade

115 000 pensionärer har rätt till bostadstillägg – men söker det inte

Expressen skriver idag (12 juni) att Pensionsmyndigheten trappar upp arbetet för att fler ska söka bostadstillägg. Det är bra eftersom det fortfarande kan vara så många som 115 000 pensionärer som kanske skulle kunna få det om de sökte.

Ett annat problem med bostadstillägget är att det inte hänger med hyrorna. Det beror på att den högsta hyran som det går att få ersättning för är 5 000 kronor per månad. Det taket har inte heller ändrats på tio år trots höjda hyror. De senaste tjugo åren har hyrorna ökat dubbelt så mycket som bostadstillägget. För nybyggda lägenheter är ökningen ännu större.

Hyror och btp
Sedan 1995 har bostadstillägget halkat efter hyrorna enligt statistik från SCB

Den genomsnittliga hyran i hela riket för en tvåa är nu drygt 8 000 kronor per månad.

Den senaste förändringen av bostadstillägget genomfördes hösten 2015 då den högsta möjliga ersättningen ökade med en hundralapp till 5 090 kronor per månad.

PRO:s senaste kongress 2015 beslutade att kräva en kraftig höjning av hyrestaket till 7 000 kronor. Det skulle göra att många av de sämst ställda pensionärerna kunde få en tryggare ekonomi. Samtidigt måste taket indexeras så att det följer med de ökade bostadskostnaderna. Annars kommer samma situation uppstå ganska snart igen med ett växande antal pensionärer som har svårt att få sin ekonomi att gå ihop.

Att höja bostadstillägget rejält är också det bästa sättet att marknadsföra det för att få fler att söka!

P.S. På Pensionsmyndighetens hemsida går det att få hjälp att räkna ut om du har möjlighet att få bostadstillägg och där kan du också ansöka om det. Det går även att ringa Pensionsmyndigheten på telefon 0771-776 776 eller besöka något av deras servicekontor.

1 kommentar på “115 000 pensionärer har rätt till bostadstillägg – men söker det inte

  1. Viktigt att alla får råd med ett Trygghetsboende.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: