Äldreomsorg

Göran, 91, kastas ut från boende – PRO kräver ökat byggande

I helgen har flera kunnat läsa artikeln om Göran, 91 år. Han fick bara timmar efter sin frus bortgång beskedet om att han nu måste flytta. Han hade flyttat till äldreboende, ett så kallat särskilt boende, tillsammans med sin fru. Nu när hon var död fick inte han bo kvar längre. Ett besked som lämnades i tumultet efter en nära anhörigs bortgång. Till en person som är 91 år, som behöver rullator för att ta ens kunna ta sig kortare sträckor och har svårt att se även när han använder förstoringsglas, berättar han för Kvällsposten.

– Jag tycker väl att jag är värd att bli lite omhändertagen på äldre dar, kommenterar Göran till tidningen.

Göran är väl värd att bli omhändertagen på äldre dagar. Göran, och alla andra äldre som inte vill bo kvar hemma längre, eller vill stanna på det särskilda boende dit de flyttat med sin anhöriga.

Skärmavbild 2017-06-19 kl. 13.36.46
FOTO: Skärmdump Kvällsposten

Även DN skrev i dagarna om de nya reglerna göra det lättare för den som är över 85, eller lider av oro och isolering, att få ett seniorboende.

Att vilja flytta till ett äldreboende är inte ett beslut som fattas lättvindigt. De flesta äldre vill bo kvar hemma. Många har säkert svårt att föreställa sig någonting annat. Men så kommer en dag då hemmet inte längre står för den trygghet det en gång inneburit. Då det istället blivit en symbol för otrygghet. Kanske ensamhet. Förmodligen båda.

PRO kräver att det byggs fler boenden, men också att det ska vara lättare att få plats på de äldreboenden som finns. Vem kan avgöra behovet av att få flytta till ett äldreboende bättre än den äldre själv. Därtill skulle vi vilja besvära om lite medmänsklighet i myndighetsutövandet.

 

1 kommentar på “Göran, 91, kastas ut från boende – PRO kräver ökat byggande

  1. Ralfjohansson

    Det är så det är i Sverige i dag var det S lovade under vårt verksamma år PRO. Kräver men gör inget man märker detgång efter gång.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: