Äldreomsorg Hälso- och sjukvård Läkemedel

Minns ni Gulli som ”tillfrisknade” från demens?

Vem har koll på dina läkemedel? Det givna svaret på den frågan borde vara din läkare. När det gällde Gulli var det ingen som hade koll, men jag återkommer till hennes historia.

Läkemedel är livsviktiga, vi skulle aldrig vilja vara utan dem, men de kan också vara livsfarliga. Det som är synnerligen lurigt med läkemedel är att de kan vara livsfarliga eller skadliga på många olika sätt: det kan handla om fel dos, att de tas vid fel tidpunkt eller i farliga kombinationer.

Det gäller så klart för alla människor som använder läkemedel, oavsett ålder. Varför detta är särskilt angeläget för äldre, och därmed för PRO, är för att många äldre använder läkemedel och för att det därmed också är relativt vanligt att äldre drabbas av olika läkemedelsskador. När kroppen åldras förändras dessutom förmågan att ta upp läkemedel vilket kan påverka effekten och risken för biverkningar ökar.

Nyligen presenterade projektet Koll på läkemedel ny statistik över äldres läkemedelsanvändning. Projektet, som PRO är en del av tillsammans med Apoteket och SPF, följer två indikatorer: andelen äldre som får olämpliga läkemedel och andelen äldre som har fler än tio olika läkemedel.

Andelen som får olämpliga läkemedel fortsätter att minska, från 32 procent 2010 till 16 procent 2016. Det är ett mycket glädjande resultat. Närmare hälften, 47 procent av dem som är över 80 år har fler än 10 olika läkemedel. Med så många olika mediciner ökar risken för interaktionseffekter, dvs att läkemedlen påverkar varandra så att det får en skadlig effekt för användaren. Den andelen har inte förändrats över tid.

Skillnaderna mellan olika kommuner är stora, vilket P4 Väst tog fasta på när det gjorde ett nyhetsinslag om äldres läkemedelsanvändning tidigare i veckan. De geografiska skillnaderna är oroväckande, men på sitt sätt också hoppingivande. I första hand är det oroväckande då kvaliteten i läkemedelsbehandlingen i så stor utsträckning tycks avgöras av bostadsort. Det är givetvis oacceptabelt. Men skillnaderna visar också att kommuner och landsting som arbetar systematiskt med läkemedelsgenomgångar lyckas åstadkomma en bättre läkemedelsanvändning för äldre. Fler borde lära av dem!

Så vem var då den här Gulli? När hennes historia uppdagades 2008 var det få som var oberörda. Gulli drabbades av mycket svåra läkemedelsbiverkningar. Det som var särskilt allvarligt i hennes fall var att ingen kopplade ihop hennes mående med läkemedelsanvändningen. Omgivningen trodde att Gulli drabbats av en demenssjukdom. I elva år (!) var hon svårt sjuk. Så kom den dagen då vårdpersonalen gjorde bedömningen att Gullis liv närmade sig sitt slut. Läkemedlen sattes ut, hon ansågs inte behöva dem längre. Det som hände härnäst är närmast ett bibliskt scenario: Gulli kvicknade till. Det omgivningen tagit för demens försvann – hon blev frisk och fick lyckligtvis några bra år tillsammans med sina anhöriga innan hon avled.

Gullis historia får aldrig någonsin upprepas. Läkemedel är en fantastisk tillgång, men för att de ska fortsätta vara det – och inte bli livsfarliga – krävs regelbundna läkemedelsgenomgångar och att vården och omsorgen samordnas kring den äldre.

Alla som är över 75 år och använder fler än fem läkemedel har rätt till årliga läkemedelsgenomgångar. Ta kontakt med din vårdcentralsläkare om du har minsta funderingar kring din eller din närståendes medicinering och se till att få det utrett.

Skärmavbild 2017-06-21 kl. 12.40.15
Skärmdump, SvD.

 

1 kommentar på “Minns ni Gulli som ”tillfrisknade” från demens?

  1. Ralfjohansson

    Det måste vara Läkarn vårdsentralen att kolla det är rätt

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: