”Bättre sex efter 65” utlovar rubriken på ett av PRO:s seminarium i Almedalen som vi arrangerar tillsammans med RFSU. Rubriken är inte ett löfte utan grund – forskning visar att intima relationer ofta blir bättre på äldre dar eftersom man helt enkelt har mer livserfarenhet och har lärt sig av sina misstag.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är sexuellt välbefinnande en del av definitionen av god hälsa. Genom att bevara och bibehålla sexuell aktivitet genom hela livet främjas livsglädje och hälsa. Det gäller för i princip alla människor, oavsett ålder. Trots det hänger en seg föreställning kvar om att sexet går i pension och att lusten avtar med högre ålder. Det är dags att en gång för alla avliva den myten.

Förmågan att känna lust och att bli upphetsad är inte kopplad till ålder utan finns med oss under hela livet. Att många äldre trots det upplever sexuell problematik beror inte på åldrandet i sig, utan på medicinering och ohälsa.

Äldre har sex. Och de har det med sig själva, andra, personer av samma kön eller ett annat kön. Enligt Folkhälsoinstitutet har 68 procent av de gifta männen i 70-årsåldern och 56 procent av kvinnorna samlag. Varannan man och var fjärde kvinna mellan 57 och 85 år onanerar, oavsett om de har en partner eller inte och hälften av dessa har även oralsex.

Många äldre upplever också en större frihet i sina relationer – tidigare livsval var mer styrda av förväntningar på exempelvis familjebildning. Som äldre finns inte den typen av förväntningar längre och man kan vara mer fri att forma sitt liv.

Samhällets syn på sex, sexualitet, kön och jämställdhet förändras kontinuerligt. En person som i år fyller 85 år föddes 1932. Det är drygt 20 år innan sex och samlevnad blev obligatoriskt i skolundervisningen (år 1955). När hen fyllde tolv år (1944) avkriminaliserades homosexualitet och först när hen närmade sig sitt 50-årsfirande (1979) togs sjukdomsklassificeringen av homosexualitet bort.

Samhällsförändringar och normförskjutningar gör avtryck i olika generationers syn på sex. Yngre äldre är generellt mer frigjorda än äldre -äldre och utvecklingen går åt rätt håll: fler äldre är nöjda med sitt sexliv idag än tidigare och det gäller i synnerhet kvinnorna.

Hur människor väljer att leva tillsammans förändras också. Det blir vanligare att äldre skiljer sig. För sexlivet kan det vara positivt att få återuppväcka lusten med en ny partner istället för att leva tillsammans med någon som sedan länge blivit mer av en kompis.

Äldres sexualitet och lust är en självklar del av ett gott åldrande – om det så är i det egna hemmet eller på ett äldreboende. Vård- och omsorgspersonal behöver bli bättre på att initiera samtal om hur fysiska eller kognitiva funktionsnedsättningar och läkemedel påverkar sexuell lust och kroppens funktioner. Den intima sfären måste värnas – även på äldreboendet.

Sex och lust är en del av att vara äldre (människa). Det är ett konstaterande som varken är radikalt eller utmanande – det är en självklarhet, eller borde i alla fall vara det. Men hur kan fler äldre bli trygga i sin sexualitet och nöjda med sitt sexliv? Den frågan kommer vi diskutera vidare i Almedalen tillsammans med RFSU och äldreminister Åsa Regnér.

Lyssnartips: Sexualitet och demenssjukdom

pillows-820149_640

2 kommentarer på “Bättre sex efter 65

  1. Ralfjohansson

    Det är inget för Pro många av medl behöver mer kassan så stiger lusten Vad kostar Visby medl.

    Gilla

  2. Ralfjohansson

    Vad kostar Visby medlemmarna? Hur många var där och hade trevligt?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: