Sista arbetsdagen före semestern sitter jag och läser Hyresgästutredningens slutbetänkande Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) som PRO har fått på remiss.

Ett växande problem för många pensionärer som bor i hyresrätt är när fastighetsägare genomför standardhöjande renoveringar och sedan höjer hyrorna väldigt mycket. Hyresgästföreningens undersökning av större renoveringar i landet mellan 2013 och 2016 visar att hyran för en nyrenoverad trea har höjts med nära 1 250 kronor per månad i genomsnitt.

När hyran i det äldre bostadsbeståndet redan är högre än taket för bostadstillägget blir det tufft att klara hyran för många pensionärer med låga pensioner. Det är dessutom så att den grupp som betalar störst andel av sin inkomst för bostaden är ensamstående kvinnor över 65 och de har även de lägsta inkomsterna.

De som inte har råd med den nya hyra tvingas flytta och deras besittningsrätt upphör i praktiken – och det är det som brukar kallas renovräkningar.

Boverket har också kunnat visa att stora renoveringar av hyresfastigheter leder till att en stor andel av hyresgästerna flyttar och att det framförallt gäller de som har de lägsta inkomsterna.

Det är bland annat därför som Hyresgästutredningen har fått i uppdrag att lämna förslag hur hyresgästernas inflytande och ställning kan stärkas i samband med renoveringar.

För att trygga att alla människor i praktiken har rätt till bostad har Sverige genom att underteckna den Europeiska sociala stadgan åtagit sig att vidta åtgärder ”att göra bostäder ekonomiskt tillgängliga för personer som saknar tillräckliga medel.” (Europeisk social stadga (reviderad), Artikel 31 – Rätt till bostad.)

Det återstår att se om Hyresgästutredningens förslag lever upp till dessa åtaganden. Men mer om det en annan gång. Nu tar jag semester från bloggandet och är tillbaka i augusti.

Trevlig sommar!

 

0721509806321_max
Nooshi Dadgostar Foto: Riksdagsförvaltningen

P.S. Det är också bra att bostadsbyggandet har tagit fart och att det kommer ytterligare åtgärder för att det ska kunna öka ännu mer. Nu senast är det Nooshi Dadgostar som har fått i uppdrag att se till att det byggs på befintliga byggrätter i kommunernas detaljplaner. D.S.

0 kommentarer på “Renovräkningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: