Tandvård

PRO vill höra dina förslag för en bättre tandvård!

Munnen används för att äta, prata, kyssas och pyntas med läppstift. En glugg i en tandrad upplevs av vissa som genant, andra som charmig. Dålig andedräkt vill de flesta undvika – både hos sig själva och hos andra. Munnen och tänderna väcker reaktioner och är laddade med budskap om social status och hygien. Många äldre använder mycket och många olika läkemedel. Muntorrhet är en vanlig biverkan av läkemedel och kan göra det svårt att äta, svälja och prata och ökar risken för hål i tänderna. En infektion i tandköttet sprider sig lätt till resten av kroppen och vice versa.

En god mun- och tandhälsa är viktig för livskvaliteten. Oavsett ålder. Därför är det glädjande att den generella tandhälsan bland befolkningen är bra. De insatser som gjordes med förbyggande tandvård framförallt riktat till barn på 50-talet ger än idag resultat: All fler har kvar sina egna tänder högt upp i åldern. Givetvis är det förutsatt att man var barn i Sverige på 50-talet och inte växte upp i något annat land. Tandstatusen bland äldre personer som invandrat varierar stort.

Det finns dock många som vittnar om att de inte har råd att gå till tandläkaren. Att avstå tandvård på grund av höga kostnader är ett reellt problem för många, men det kan också handla om att kunskapen om de tandvårdsstöd som finns är begränsad hos både äldre själva och hos vård- och omsorgspersonal samt hos kommunens biståndshandläggare.

Nu startar PRO ett projekt för en bättre tandvård för äldre och vi vill gärna ta del av dina erfarenheter och förslag. Skriv i kommentarsfältet eller skicka in ditt bidrag via länken.

 

4 kommentarer på “PRO vill höra dina förslag för en bättre tandvård!

 1. Gunnar Sandell

  Hej Anna, Jättebra inlägg! Viktig och besvärlig fråga. Hoppas du får igång en bra dialog. Kanske PRO tidningen kan stärka bloggen och visa på att detta är en bra väg att kommunicera?! Alla våra medlemmar har ju tyvärr inte ännu möjlighet kommunicera elektroniskt.

  Mitt förslag inom området är att PRO ska begära en ordentlig genomlysning av området, framförallt hur de som har behov av större ingrepp finansierar detta. Vad jag hört är det dessutom mycket stora skillnader i kostnader mellan olika tandläkare! Sedan bör regeringen lägga fram ett förslag till en delreform där de främst skyddar de som har stora kostnader. Tänderna är en del av kroppen så kostnaderna bör ingå i ett utökat högkostnadsskydd tillsammans med medicin, rehabilitering och hjälpmedel.

  Allt gott – ses!

  bästa hälsningar Gunnar Sandell, mobil 070 589 10 80. PRO Stockholm distriktets expedition, pro.se/stockholm http://www.Facebook.se/gunnar.sandell

  Gilla

 2. Björn Ledin

  Det måste ändras så att all tandvård ingår i det allmänna sjuksystemet.Det är en fråga om jämnlikhet,då alla inte har råd att anlita läkare för sin tandvård.

  Gilla

 3. All tandvård över 60år bör få avdrag med procentsats som är lika med ålder. 70 procent om du är 70 år tillexempel.

  Gilla

 4. Pingback: Tandvård ska inte vara en klassfråga – Rakt på – PRO:s sakkunniga bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: