Hälsa och friskvård Konsumentpolitik

Ett hälsosamt blåbär

I början av augusti tillträdde jag min nya anställning som sakkunnig inom hälsa och friskvård samt konsumentpolitik hos PRO. Jag är med andra ord ett riktigt blåbär. I alla fall när det kommer till min erfarenhet av PROs verksamhet och arbete.

När jag efter en vecka på jobbet åkte upp till mina föräldrars sommarställe för att samla tankarna, umgås och ta vara på vad skogarna erbjuder, började jag fundera på hur den där lite negativa klangen blåbäret har kan vändas till något positivt. Med plockaren i högsta hugg och ryggen något ansträngd av ovana kroppsrörelser började tanken forma sig. Ett blåbär kan ju symbolisera allt det positiva som jag ska arbeta med i mitt nya uppdrag:

Det är både gott och hälsosamt att äta blåbär. Idag finns det både vetenskapliga bevis och beprövad erfarenhet som styrker bärets hälsobringande effekter för hela kroppen – från hjärnan och synen till hjärta, kärl och immunförsvarets viktigaste delar i magen. Att få möjligheten att njuta av måltiden, såsom Carl-Anton och hans blåbär med kylskåpskall fil, är dock inte alla förunnade.

Blåbärsplockningen i sig erbjuder möjlighet till rörelse och träning för hela kroppen och inte minst balansträning mellan gröna tuvor och längs ljungbehängda stigar. Stillasittandet är ett stort hot mot folkhälsan och inte minst äldre personer kan vinna mycket på att inte bli sittande.

Promenaden i skogen ger även naturupplevelser och möjligheten att vara här och nu, så kallad medveten närvaro. Detta kan ibland vara behövligt och direkt nödvändigt – varför inte med blåbärsblå tunga och händer. Minst lika hälsosamt kan det vara att bara låta tankarna flöda och bearbeta livets händelser och problem.

Dessutom är det gratis att plocka blåbär i Sverige. Tänk så mycket det finns att tjäna på ett par timmar i skogen. Och det är ju synd att så många blåbär får sitta orörda i skogarna efter sommaren. För den som inte har möjlighet, eller klarar av, att plocka blåbär kanske promenaden till butiken ändå är något – även om detta riskerar att ge hål i plånboken.

Ett annat sätt att hålla igång både kroppen och knoppen är att delta i PROs olika friskvårdsaktiviteter och mästerskap där våra föreningar erbjuder många olika möjligheter till aktivitet. Mästerskapen genomförs lokalt i grenar som golf, boule, bridge och frågesport under hela året. Förra veckan drog riksmästerskapssäsongen igång med orientering som första gren – och det skulle inte förvåna mig om ett och annat blåbär slank ner mellan kontrollerna.

Läs mer om PROs riksmästerskap här.

5 comments on “Ett hälsosamt blåbär

1. Ralfjohansson

Det är bra som till synen en fråga var är din lön PRO är dyrt att vara med i

2. Ralfjohansson

Års Avg och föreningsverksamhet 50 kr pluss lotter ca 30 möten det blir inte mycket över till.blåbär i storstad

• Ola Nilsson

Som sagt så kan det bli dyrt att köpa de hälsosamma bären i butik. Man vinner mycket på att plocka dem själv. Det finns också många fördelar med att vara med i PRO – inte minst värdet av alla förmåner som ingår i PRO-medlemskapet, till exempel medlemstidning, fri datasupport och fördelaktiga försäkringar.

• Ralfjohansson

I en storstad finns inga blåbär att plocka men Avg. till PRO att bara betala till föreningen så blir det mer blåbär.

3. Ralfjohansson

Att plocka blåbär med rollator eller annat hjälpmedel ? Olla vad återstår?

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )