Premiepension

Odemokratiskt, sa Bull!

Ytterligare en utredning om premiepensionssystemet har sett dagens ljus. Utredaren Stefan Lundbergh har på Pensionsgruppens (foto ovan: Regeringskansliet) uppdrag undersökt möjligheten till strukturella förändringar för ett trygg och säkert[sic!] premiepensionssystem.

Jag skulle kunna skriva om att premiepensionssystemet borde läggas ned eftersom det är dyrt, har hög risk och anpassat för en liten minoritet av befolkningen, som kan och vill ta risker med sin framtida pension.

Men det tänker jag inte göra utan jag vill istället sätta fingret på ett annat problem med pensionssystemet: Pensionsgruppen.

Redan samma dag som utredningen presenteras skjuter representanter i Pensionsgruppen förslaget i sank. Så här brukar det se ut även om de brukar vänta tills förslagen har varit på remiss innan de stoppar dem.

Ett annat exempel är försöken att reformera AP-fonderna, som stoppades mitt under pågående remissrunda. Nu har vi istället ett synnerligen urvattnat AP-fondsförslag som gör att AP-fonderna inte kan placera buffertkapitalet på ett optimalt sätt och som gör att förvaltningen är betydligt dyrare än nödvändigt. Följen blir att avkastningen blir lägre, vilket framförallt kan komma drabba morgondagens pensionärer med ökad risk för att den automatiska balanseringen slår till och sänker pensionerna.

Problemet med Pensionsgruppen är inte bara att varje ledamot har vetorätt mot alla förslag utan också att det helt saknas insyn i gruppens arbete. Det är lika demokratiskt som en sockenstämma på 1600-talet.

Ledamöterna i Pensionsgruppen brukar motivera sin slutenhet med att de behöver kunna diskutera med varandra i förtroende. Nu tycks det som att alla diskussioner slutar i oenighet eftersom det inte genomförs några förändringar, som får verklig betydelse för pensionerna.

Varför ska just pensionssystemet, som berör i princip alla medborgare förr eller senare, vara undantaget från vanliga demokratiska regler undgår mitt förstånd. Det borde tvärtom vara målsättningen att inkludera alla i den demokratiska processen.

Ärendedebatt om budgetramarna 2014
All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. (Foto: Ingemar Edfalk/Riksdagsförvaltningen)

Nu har tiden börja springa ifrån Pensionsgruppen och pensionssystemet diskuteras i alla möjliga fora – inte minst som en följd av PRO:s ihärdiga arbeta att skapa opinion. Då är det dags att återlämna makten över pensionerna till riksdagen igen.

För att citera Per Ahlmark: ”Det är demokratin, dumbom!”

Sakkunnig i pensionärers ekonomi vid Pensionärernas Riksorganisation, PRO

0 kommentarer på “Odemokratiskt, sa Bull!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: