Hälsa och friskvård Trafik och säkerhet

Fler äldre i trafiken!

Jag tycker inte särskilt mycket om att köra bil. Och jag gör det därmed ganska sällan. Kanske för sällan. Till saken hör att jag inte heller är bilberoende. Jag bor i de centrala delarna av Stockholm och har nära till kollektivtrafik och butiker för mina vardagliga inköp. För andra kan bilen vara ett måste – varje dag. För ytterligare andra är bilen oerhört starkt förknippad med livsstilen och personligheten.

Vi har i media kunnat följa utmålandet av äldre som trafikens syndabock de senaste veckorna. Krav på maxålder, körtester och hälsokrav på äldre bilförare har lyfts fram och det trots att äldre faktiskt inte är en riskgrupp i trafiken vilket medias rapportering kan få oss att tro. Ny försäkringsstatistik visar till exempel att risken för att vålla en trafikolycka är lägst vid 75 års ålder. PRO har i debatten hävdat att det är unga förare som toppar olycksstatistiken och att det är ett större problem.

Men om vi skulle vända på frågan om trafikens syndabock och fundera på hur man på bästa sätt kan fortsätta att vara en bra bilförare på äldre dar. Målet måste ju vara att kunna köra bil säkert och så länge som möjligt. Som alla vet behöver man öva för att fortsätta att vara en bra bilförare. Det är inte som att cykla – att allt går som smort när man sätter sig i bilen då det var länge sen sist. Det har jag inte minst själv fått erfara; sittande med pannan i djupa veck med en fyrkantig plastbit i handen i en splitterny hyrbil. Allt är inte som det var när körkortet togs.

Ovana förare (ni vet, vi som mestadels sitter bredvid och håller hårt i bildörrhandtaget när det går lite för fort) kör för sällan. Men nu är det dags att ta över kommandot i bilen. NTF med flera stödjer folkbildningskampanjen Dela ratten som går ut på att alla i hushållet som har körkort också kör regelbundet och lika mycket. Detta är bra för trafiksäkerheten men också för att den respektive – nästan alltid kvinnan – som inte kör lika ofta får använda sitt körkort och inte blir lika ringrostig. Detta är nödvändigt – inte minst om ens partner måste sluta att köra på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Dessutom bidrar en mer jämställd bilkörning statistiskt till färre olyckor och har betydelse i det fortsatta arbetet för att nå Nollvisionen.

Det är du själv som ansvarar för din bilkörningskompetens och enklast vänder du dig till en körskola för en uppfräschningslektion. Men hur många gör det? Vanligare är att föreningar genomför utbildningsdagar och studiecirklar – men ofta glöms de praktiska övningarna bort. Här borde Trafikverket gå in och stödja initiativ från föreningslivet. Varför inte genom nya utbildningsformer, till exempel med körsimulatorer som verktyg? Även kommunerna borde se sitt ansvar att stödja möjligheter till fortsatt säker bilkörning då de tvingar medborgarna att bli mer bilberoende – med förflyttning av köpcentrum ut från citykärnorna. Ett gemensamt, målgruppsanpassat program utvecklat för äldre bilförare vore önskvärt.

Under september månad drar trafikutbildningar runt materialet Äldre i trafiken igång i hela landet med stöd av Trafikverket. NTF samarbetar med PRO och andra pensionärsorganisationer för att utbilda pensionärer i trafiksäkerhet. Utbildningarna blir en nystart på NTF:s samarbete med, och stöd till, PRO:s alla engagerade trafikansvariga. PRO har varit med i framtagandet av materialet som består av både informationsmaterial och många tips för arbetet med trafiksäkerhet – året runt. Från PRO:s sida kan vi sprida kunskaper från det nya materialet och hitta nya möjligheter att nå ut till alla medlemmar om vikten av trafiksäkerhet. Det är dock av stor vikt att även övriga samhället stödjer och initierar former för att lätt kunna uppdatera sina kunskaper som bilförare för att sedan kunna vara en säker trafikant så länge som möjligt.

0 comments on “Fler äldre i trafiken!

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )