Okategoriserade

Något om äldrefattigdom och ökade inkomstskillnader

Det är inte helt lätt att prata om fattigdom eftersom det finns många olika sätt att mäta den och inget mått är objektivt. Världsbanken har till exempel ett mått på ”extrem fattigdom” som är andelen av befolkningen som lever på mindre än 1,9 dollar per dag – ungefär 15 kronor. Det är ett exempel på ett mått på absolut fattigdom, men själva fattigdomsgränsen är mer eller mindre godtyckligt bestämd. Varför inte 2,5 dollar om dagen, eller 3? (Jo, svarar jag själv, då skulle den globala fattigdomsbekämpningen inte ha varit lika framgångsrik.)

När vi pratar om absolut fattigdom i Sverige blir en gräns på 15 kronor per dag helt meningslös. Även när man använder ett mått anpassat till svenska förhållanden, till exempel äldre som får äldreförsörjningsstöd, finns det problem bland annat för att inte alla som kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd söker det.

Men oftast när vi i PRO pratar om äldrefattigdom är det ett så kallat relativt mått vi hänvisar till. Och vanligen då det som används av EU:s statistikmyndighet Eurostat där fattigdomsgränsen är en disponibel inkomst per hushållsenhet som är 60 procent eller mindre än medianinkomsten i ett land. Det här måttet mäter egentligen inkomstskillnader i ett land och har bland annat kritiserats för att om medianinkomsten ökar så blir antalet fattiga fler även om de inte ha fått mindre pengar i plånboken.

Men fattigdom har flera dimensioner. Det handlar inte bara om att vara fattig utom man känner sig fattig. Keith Payne professor i psykologi och neurovetenskap vid University of North Carolina visar i The Broken Ladder (som ännu inte finns på svenska tyvärr) att det är ekonomiska klyftor, som skapar känslan av att vara fattig, eftersom det är i jämförelse med andra som det blir tydligt hur lite, eller mycket, pengar man har.

Som Ernst Wigforss skrev på 20-talet: ”Fattigdomen fördrages med jämnmod, då den delas av alla. Den blir outhärdlig, då den dagligen kan jämföras med andras överflöd, och om den framstår såsom onödig, såsom ett tillfälligt resultat av sådana anordningar i samhällslivet, som kunna ändras.”

Men det slutar inte där. I korthet visar Payne också att känslan av fattigdom leder till att individer anpassar sig och tänker och handlar annorlunda ­ både medvetet och omedvetet ­ än de som har höga inkomster. Ojämlikheten i sig skapar stress och påverkar prestationsförmågan. De val som framstår som rationella i situationen leder ofta till en ond cirkel som inte bara påverkar ekonomin utan även hälsa, livslängd, brottslighet m.m. I andra änden av inkomstskalan föder välståndet framgång och ännu mer välstånd. I förlängningen inverkar det t.o.m. på den religiösa tron och politiska ställningstaganden. Följden blir att klyftorna vidgas ytterligare.

Den ekonomiska ojämlikheten ökar i hela världen. I USA har inkomstskillnaderna inte varit så stora sedan 20-talet. I Sverige har utvecklingen inte gått lika långt, men om vi tittar på västvärlden ökar inkomstojämlikheten mest i vårt land. Till och med organisationer som OECD och Internationella valutafonden (IMF), som annars driver på för nyliberala reformer, är bekymrade över utvecklingen.

En tydlig indikator på de växande ekonomiska klyftorna är att pensionerna inte hänger med löneutvecklingen. Skillnaden till löntagarna ökar hela tiden. Det är också något som har börjat sätta sig i medvetandet på människor.

pensionkontra lön
Lönerna ökar mycket mer än pensionerna

Jag får många brev och samtal från personer som själva kallar sig själva för ”fattigpensionärer”. Det finns alltså finns människor i Sverige år 2017 som kallar sig själva för fattiga. En kvalificerad gissning är att det är en ganska ny företeelse. Om Keith Paynes (och andra forskares) slutsatser stämmer – då har vi nog bara sett början av problemen här i Sverige.

Sakkunnig i pensionärers ekonomi vid Pensionärernas Riksorganisation, PRO

0 kommentarer på “Något om äldrefattigdom och ökade inkomstskillnader

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: