Caesars hustru får inte misstänkas

Återigen verkar vi ha fått en ny skandal med anknytning till pensionssystemet. Vice ordförande i Fjärde AP-fonden greps av polis tidigare i veckan misstänkt för insiderbrott. Han släpptes efter förhör, men förundersökningen pågår.

Finansmarknadsminister Per Bolund säger till TT att den här typen av händelser kan påverka det allmänna pensionssystemet negativt:

– Har man en position som att sitta i styrelsen för en AP-fond så har man ett stort ansvar att förstärka förtroendet för hela pensionssystemet och då kan sådana här misstankar vara problematiskt.

Det här inte årets enda pensionsskandal.

Så sent som i förra veckan ifrågasatte 54 anställda vid Pensionsmyndigheten i ett brev till civilminister Ardalan Shekarabi utnämningen av Thomas Boström till landshövding i Stockholms län eftersom hans tidigare engagemang i fondbolaget Allras styrelse riskerar att påverka förtroendet pensionssystemet i allmänhet och premiepensionssystemet i synnerhet.

Allra stoppades från premiepensionssystemets fondtorg tidigare i år på grund av aggressiva och otillåtna försäljningsmetoder. Flera av personerna i bolaget är delgivna misstanke om brott. Bodström själv är inte misstänkt för brott, men som tidigare styrelseledamot i Allra skulle han kunna bli skadeståndsskyldig.

Men i Bodströms fall anser tydligen inte regeringen att förtroendekapitalet har naggats i kanten. Civilministern menade i en kommentar att Bodströms inblandning i Allra inte skulle påverka hans möjligheter att leda länsstyrelsen[sic!].

Pensionssystemet är redan under stark kritik och hälften av befolkningen anger att de har lågt förtroende för det. Det finns därför anledning för regeringen att tänka till både en och två gånger när de gör sina utnämningar. När skiten träffar fläkten…

P.S. Och jag håller med Claes Hemberg: Kudos till de 54 på Pensionsmyndigheten!

Sakkunnig i pensionärers ekonomi vid Pensionärernas Riksorganisation, PRO

0 comments on “Caesars hustru får inte misstänkas

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )