Äldreomsorg Hälso- och sjukvård

På spaning efter en framtidsvision för äldreomsorgen

I förra veckan var jag på en konferens där statssekreterare Agneta Karlsson höll ett anförande om utvecklingen inom hälso- och sjukvården. ”Det händer mycket på det här området” sa hon och räknade upp att gränsdragningen mellan öppen- och slutenvård nu ses över, att det pågår en omställning för att minska sjukhustyngden, att primärvården ska stärkas, att den högspecialiserade vården koncentreras, att prissättning på läkemedel ska förändras och att läkemedelsanvändningen ska göras tryggare med en nationell läkemedelslista. Jag tror att alla i publiken, inklusive undertecknad, kunde hålla med Agneta Karlsson om att det är mycket på gång inom hälso- och sjukvården.

På äldreomsorgens område är det dock betydligt mer sparsmakat.

Jag har arbetat med vård- och omsorgsfrågor i sex år nu. I en tidigare anställning var mitt fokus framförallt på äldreomsorgen. Jag granskade, kritiserade och hyllade om vartannat utvecklingen, utmaningen och villkoren för personal och äldre. I min nuvarande anställning som sakkunnig på PRO är mitt huvudområde hälso- och sjukvård.

Det är en milsvid skillnad. Mycket större än jag kunnat ana. Och då pratar jag inte om att det är skillnad i form av olika lagstiftningar, finansieringssystem, huvudmän, utan skillnaden ligger i hur man talar om och ser på framtiden.

Inom hälso- och sjukvården finns det ett framtidsdriv som jag vill påstå helt saknas när det handlar om äldreomsorg. Debatten om framtidens äldreomsorg kretsar i huvudsak kring hur det inte ska bli sämre. Vad säger ni om det som framtidsvision? Alternativt hur vi ska ha råd och då gärna med utgångspunkten i att vi inte kommer att ha råd. Obs! Att vi inte skulle ha råd med äldreomsorgen är inte en sanning – det är en åsikt.

Varför är det en sådan skillnad?

Kanske handlar det om status. De professioner som är verksamma inom hälso- och sjukvården kontra äldreomsorgen. Läkare med många- många år på universitet, i jämförelse med sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden som har minst lika mycket klokskap att bidra med, men som inte blir lyssnade på i samma utsträckning.

Kanske handlar det om samhällets normer kring kön och ålder. I äldreomsorgen dominerar kvinnorna, både bland personal och bland omsorgstagare. Och äldre. Äldre är visserligen också storkonsumenter av hälso- och sjukvård med det är inte för dem som mycket av hälso- och sjukvården utformas (se mitt tidigare blogginlägg på det temat).

Kanske handlar det om “den resultatlösa omsorgen”, begreppet som myntades av omsorgsforskaren Kari Waerness (1980, 1983) och som skiljer omsorgen om äldre från omsorg om barn som hon benämner tillväxtomsorg. Dödligheten inom äldreomsorgen är hundraprocentig. Resultaten handlar inte i första hand om vad som uppnås, utan hur omsorgen utförs. Äldreomsorgen ska ge ett gott liv till människor hela livet och minska effekterna av och bromsa ett ökat beroende. Vad är egentligen mer meningsfullt än det?

Kanske har det en existentiell dimension. Rädslan för vårt egna beroende, avskyn av svaghet i vår tid, det skrämmande som vår egen oundvikliga död innebär, gör att vi drar oss för att närma oss äldreomsorgen. “Det handlar inte om mig” tänker vi, tills det uppenbara blir uppenbart – att det handlar visst om mig. Och dig.

2 kommentarer på “På spaning efter en framtidsvision för äldreomsorgen

  1. För oss äldre ingår nog ofta sjuk-och hälsovård i omsorgsarbetet så intimt att det är svårt att separera. Måhända bör vi sträva efter att omsorgspersonalen även har en ganska gedigen sjukvårdsutbildning. Resurskrävande? Javisst!

    Gilla

  2. Så bra skrivet!!!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: