Månadens gästblogg

Ingmar Skoog gästbloggar: Snart flyttar hårdrockare och punkare in på våra äldreboenden

Redan idag är en fjärdedel av alla svenskar över 65 år, men syns denna del av befolkningen i samhället idag?

Studier från bland annat Centrum för åldrande och Hälsa (AgeCap) vid Göteborgs Universitet visar att äldre är kraftigt underrepresenterade i media, i den allmänna debatten, och inom rikspolitiken. Även den obligatoriska pensionsåldern gör att äldreperspektivet tappas bort på många samhällsnivåer. Ett exempel kommer från en artikel i Göteborgs Posten tidigare i höst. Här berättar ansvariga för Västlänken hur man planerar att få kommunikationerna att fungera när Göteborg under många år blir en byggarbetsplats. Lösningen var att få medborgarna att cykla och att använda kollektiva transportmedel. Ingen tycktes ha funderat över att många äldre inte klarar detta. I många fall är det bilen som ger äldre en möjlighet att röra sig fritt. Trots detta planeras många bostadsområden på ett sätt som försvårar möjligheten att använda bil, med parkeringsplatser eller lastplatser placerade långt från bostadshusen. Även om det är nödvändigt av miljöskäl att minska bilåkandet måste man också planera för grupper där bilen är oundgänglig.

Å andra sidan har vi noterat i H70-studierna från Göteborg att senare generationer av äldre är intellektuellt och fysiskt mycket vitalare och aktivare jämfört med för 30 år sedan. Vi pratar ibland om att 70 är det nya 50, eller att 70 är det nya 20. Även om åldrandet är mer uppmärksammat i media och den äldre befolkningen mer aktiv och vital än för några år sedan är den äldre befolkningen i stor utsträckning osynliggjord. När det gäller planering för framtidens generationer av äldre gäller det att inte bara se till ålder, man måste också se till födelseår. Snart flyttar hårdrockare och punkare in på våra äldreboenden, och de kommer att ha andra önskemål och behov än dagens äldre.

En stor utmaning för samhället är hur den äldre nu nästan osynliggjorda befolkningsresursen bättre skall tas till vara i samhället. Idag tvingas många att gå i pension, trots att de skulle kunna bidra med sin kunskap och erfarenhet under ytterligare många år. Det är ett slöseri med samhällsresurser att osynliggöra och att inte utnyttja den kapacitet som finns i den äldre befolkningen.

Ingemar Skoog

Ingmar Skoog är professor i psykiatri och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, AgeCap, vid Göteborgs Universitet. Centrumet har över 100 forskare från 5 fakulteter och 15 institutioner vid Göteborgs Universitet. Han har arbetat med befolkningsstudier av äldre i Göteborg sedan 1984 och leder forskningsgruppen för Neuropsykiatrisk epidemiologi vid Sahlgrenska akademin, som studerar demens och andra psykiska sjukdomar hos äldre.

***

En gång i månaden bjuds en gästbloggare in på PRO:s blogg ”Rakt på”. Gästbloggarna står för sina egna åsikter i bloggen, som ibland kan skilja sig från PRO:s ställningstagande.

1 kommentar på “Ingmar Skoog gästbloggar: Snart flyttar hårdrockare och punkare in på våra äldreboenden

  1. 70.
    Nästa år fyller jag 80. I bilen har jag senaste veckan haft en egentillverkad Punk CD Har givetvis punk + hårdrock + rock + rock´n´roll + rockabilly + outlaw country + blues + jazz på vinyl.
    Hur jag håller mig ”ung”? Förr sprang jag, numera promenerar jag mest. Över nyår skall jag ta mig 6 mil om dygnet i 6 dygn i rad. I Pretoria. Före och efter skall jag bila runt i Sydafrika och besöka microbryggerier, matställen, musikställen +++.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: