Jag tänkte fortsätta på tema Helvetet, som Anna var inne på härom veckan. Temat passar lika bra när man pratar om kvinnors pensioner. Visste ni att skillnaden mellan kvinnors och mäns pensioner ökade mellan 2015 och 2016? Jo, med ungefär 200 kronor per månad och kvinnors pensioner är 6 800 kronor lägre per månad före skatt.

Kvinnor och män
Skillnaden melln kvinnors och mäns pensioner är över 6 800 kronor per månad. (Källa: SCB)

PRO har arbetat väldigt målmedvetet med att uppmärksamma och förändra det ojämställda pensionssystemet. Vi har bland annat släppt rapporterna Fattigdomsfällan och Ålderdom utan fattigdom. Sedan dess har det kommit en rad rapporter och utredningar som bekräftar och fördjupar kunskapen om problemet.

I går (14 november) kom en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen som visar att de olika villkoren för kvinnor och män i arbetslivet även visar sig på premiepensionen. De som är pensionärer idag har ganska låga premiepensioner och det gör att skillnader i kapitalavkastning inte är så stora. Med mer pengar i systemet får skillnader i avkastning också större betydelse för framtida generationer. Även med samma avkastning får den som har mer pengar i systemet också mer pengar tillbaka. Eftersom män i genomsnitt har högre inkomster än kvinnor kommer alltså deras premiepension öka mer i värde och skillnaderna i pension bli större.

Då ska vi dessutom komma ihåg att även tjänstepensionerna är premiebestämda nuförtiden och att avsättning till dem är mer än dubbelt så hög som till premiepensionen; 4,5 procent av lönen jämfört med 2,5 procent. Ytterligare en twist är att på inkomster över c:a 40 000 kronor per månad så blir tjänstepensionspremien 30 procent.

Det här gör att klyftorna bland pensionärer kommer att öka. Inte bara mellan kvinnor och män utan också mellan låg- och höginkomsttagare.

Om det finns en ambition att minska skillnaderna mellan könen behövs det förändringar av pensionssystemet. Det går inte längre att gömma sig bakom argumentet att det är ”könsneutralt” när skillnaderna mellan könen ökar eftersom pensionssystemet konstruerades med en heltidsarbetande medelklassman som norm.

Givetvis är det lika viktigt att kämpa för jämställda villkor på arbetsmarknaden och därför hejar jag på fotbollslandslaget och deras försök att få till ett avtal med fotbollförbundet! Enligt uppgifter i media idag är ersättningen för landslagsspelarna ungefär 250 kronor per dag.

4 kommentarer på “När helvetet fryser till is

  1. Hej! När man läser om skillnaden i pensionen f0mellan kvinmor och män. Innehåller beloppen alla slag av pensioner. Vanlig, premiepension, avtalspensioner, egna pensionssparande m.fl. ELLER ?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: