Månadens gästblogg Okategoriserade Vård och omsorg

Thomas Winberg gästbloggar: Att åldras med hiv

När Posithiva Gruppen bildades för 30 år sedan så var verkligheten en annan än idag, då var hiv en dödsdom. 1996 kom de effektiva hivmedicinerna och verkligheten förändrades. Idag beräknas personer som lever med hiv bli lika gamla som övriga befolkningen. Behandlingen är idag så effektiv att hivviruset blir omätbart i blodet vilket innebär att det inte kan överföras till någon annan.

Men trots att det är 20 år sedan medicinerna kom, och trots att de idag är så bra att man blir smittfri, så lever så många av oss i tystnad på grund av det stigma, de fördomar och den särbehandling vi riskerar att möta. En undersökning genomförd av Folkhälsomyndigheten för ett par år sedan visar att bara en av fem är öppen med att de lever med hiv.

Nära hälften av alla som lever med hiv i Sverige idag är över 50 år och vi blir fler. Många är nu på väg in i pensionsålder eller har sedan länge passerat den. De kommer, liksom de flesta andra, i kontakt med vård och omsorg. Jag möter mycket oro hos våra medlemmar kring åldrandet och då är det framförallt frågor som rör kunskap och bemötande hos vårdpersonal som dyker upp. För en tid sedan pratade jag med en man som själv arbetat inom äldreomsorgen. Han berättade att en av de boende på äldreboendet där han arbetade var hivpositiv. Personalen brukade turas om att gå in till personen eftersom ingen egentligen ville. Jag funderar såklart på om det kommer vara likadant när jag blir gammal. Kommer ingen att vilja gå in till mig då?

En av de viktigaste insatserna för att bryta stigma är information eftersom orsaken till rädsla, som i sin tur leder till stigmatisering, ofta grundar sig i okunskap. Att leva med hiv i Sverige idag innebär för 95 procent att man går på en välfungerande behandling och har omätbara virusnivåer i blodet. Det svåraste för många är inte sjukdomen i sig, utan andras okunskap.

Ingen ska behöva dölja sin hivstatus av rädsla för andras fördomar. Personer som lever med hiv har precis som alla andra rätt till en värdig och trygg ålderdom.

Vill du öka din kunskap om hiv? Se gärna vår film Att leva och åldras med hiv där Agneta, Björn och Lisbeth delar med sig av sina personliga berättelser och erfarenheter av att leva med hiv.

Thomas Winberg Foto Jonas Norén
Thomas Winberg är ordförande för Posithiva Gruppen och lever sedan 1990 med hiv. Posithiva Gruppen är en rikstäckande, ideell organisation som arbetar för att öka kunskapen om hiv i samhället och förbättra villkoren för personer som lever med hiv. (Foto: Jonas Norén)

0 kommentarer på “Thomas Winberg gästbloggar: Att åldras med hiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: