Allmän pension Jämställdhet

För jämställda pensioner krävs ett jämställt föräldraskap

Nu kanske du tänker att en blogg om föräldraförsäkringen inte hör hemma hos ett pensionärsförbund. Då har du fel. Om pensionerna på sikt ska bli mer jämställda måste föräldraskapet bli mer jämställt. Dagens förslag på en ny föräldraförsäkring är ett steg i rätt riktning då det bland annat innehåller ett förslag på att reservera 5 månader per förälder, det vill säga att det ska bli fler så kallade ”pappamånader”.

Pensionssystemet i sig är varken jämställt eller ojämställt. Det är inte heller könsneutralt eftersom det inte tar någon hänsyn till att män och kvinnor har olika förutsättningar. Därför är pensionerna ojämställda. Kvinnor får i genomsnitt 14 283 och män 21 100 kronor per månad. Ersättningar, i form av bostadstillägg, garantipension och äldreförsörjningsstöd väger upp skillnaden något och går också i huvudsak till kvinnor.

De två viktigaste skälen till varför kvinnor får lägre pension än män är tiden på arbetet och ersättningen för arbetet.

Kvinnor tar ut 82 procent av föräldrapenningdagarna och männen 18 procent.

Kvinnor utför varje dag i genomsnitt 1 timme mer obetalt arbete i hemmet än män, medan män ägnar 90 minuter mer än kvinnor åt betalt arbete.

Kvinnor har 78 procent av mäns förvärvsinkomst, vilket är den inkomst som den framtida pensionen baseras på.

Inkomstgapet beror på att kvinnor arbetar deltid medan en större andel män arbetar heltid. Kvinnodominerade sektorer på arbetsmarknaden har generellt lägre löner än mansdominerade – inte för att de utför ett mer okvalificerat arbete, utan för att det är just kvinnodominerat. Och män tenderar också att få en något högre lön än sina kvinnliga kollegor.

Det ojämställda föräldraskapet innebär också att kvinnor förväntas vara frånvarande mer än män. Kvinnor i barnafödande ålder betraktas som riskarbetskraft vilket påverkar värderingen av det arbete som kvinnor utför.

Föräldraförsäkringen så som den ser ut idag får negativa konsekvenser för kvinnors arbetskraftsdeltagande och därmed pensioner. Och den får negativa konsekvenser för mäns föräldraskap. I grund och botten handlar det om att alla föräldrar ska ha lika stora skyldigheter och rättigheter gentemot sina barn och att barn har rätt till sina föräldrar.

För att framtidens pensioner ska bli jämställda måste män ta mer ansvar för hem och barn och äldre familjemedlemmar – medan kvinnors förvärvsdeltagande måste öka!

1 kommentar på “För jämställda pensioner krävs ett jämställt föräldraskap

  1. Föräldraförsäkringen skall vara individuell och borde ha tillkommit för 20 år sedan. Fegt av politikerna. Dessutom har
    Persson stulit 284 miljarder av oss till ekonomikrisen.Undra på att vi är underfinansierade. Överföringar av förtidspensioner mm kostade väl inte några 284 miljarder, högst 30. När får vi igen pengarna? Så fult!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: