Hjälpmedel Månadens gästblogg

Tomas Lagerwall gästbloggar: Glasögon är vårt vanligaste hjälpmedel

Med stigande ålder påverkas synen. De allra flesta pensionärer använder glasögon. Det började kanske med ett par läsglasögon, som man köpte i livsmedelsbutik för några hundra kronor.

Efter några år växer behoven och man behöver glasögon mest hela tiden. Då är det kanske dags för ett par progressiva glasögon.

Ögonläkare säger att man bör använda solglasögon när solen skiner. Det gäller inte minst för oss lite äldre. Då kan man behöva solglasögon anpassade till sina vanliga glasögon.

När jag nyligen skaffade ett par progressiva glasögon med tillhörande solglasögon, gick notan på cirka 5540 kr – med PRO rabatt!

Många äldre har kanske inte råd att skaffa nya glasögon. Den låga pensionen räcker inte till.

Glasögon är vårt vanligaste hjälpmedel. Det omfattas normalt inte av de regelverk som reglerar samhällets hjälpmedelsverksamhet.

Vi får goda råd om vilka glasögon vi behöver hos en optiker, men får betala själva. Sedan 2016 har barn och ungdomar rätt till bidrag till glasögon.

Vid större synnedsättningar kan vuxna få hjälpmedel av samhället, till exempel för förstoring av text. Här spelar Syncentraler en viktig roll.

Ett annat problem för många äldre är liten text. Förpackningar, instruktioner och annan information kan vara svåra att läsa även om man har glasögon. Besöker man en gudstjänst kan man få låna en psalmbok med stor text. Denna service borde finnas på fler ställen i samhället.

Pensionärsrörelsen bör arbeta för att texter ska vara så utformade att de går att läsa, även för äldre och att även personer med låg pension får tillgång till glasögon så att de kan läsa och delta i samhället.

Tomas Lagerwall är medlem i PRO och har ett stort engagemang för intressepolitik. Har skrivit boken Välfärdsteknik för äldre – hot eller möjligheter tillsammans med Claes Tjäder. Ordförande PRO Norra Trögd, Enköpings kommun. Sekreterare Samorganisationen för PRO organisationer i Enköping. Har tidigare arbetat med rehabilitering och hjälpmedel vid Hjälpmedelsinstitutet och inom Rehabilitation International.

***

En gång i månaden bjuds en gästbloggare in på PRO:s blogg ”Rakt på”. Gästbloggarna står för sina egna åsikter i bloggen, som ibland kan skilja sig från PRO:s ställningstagande.

2 kommentarer på “Tomas Lagerwall gästbloggar: Glasögon är vårt vanligaste hjälpmedel

  1. Jättebra inlägg och påpekande ! Skolbarn får gratis glasögon,men inte vi pensionärer som också behöver att se. Bra glasögon är ju bättre än att pensionärer råkar ut för fallolyckor m.m.p.g.a.dålig syn. Om sjukvården belastas så kostar det många gånger mer än nya glasögon.

    Gilla

  2. Ulla Gustafsson

    Bra Tomas! Jag gillar att du skriver om hjälpmedel.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: