Äldreomsorg Åldersdiskriminering Bostäder Vård och omsorg

Internet på äldreboende – en fråga som skapar engagemang

Att äldre med omsorgsbehov skulle vara för gamla för att tillägna sig tekniken är en fördom. Med rätt utrustning, handledning samt tid och tålamod kan internet avsevärt höja livskvaliteten för äldre, ofta ensamma och isolerade personer, konstaterar PRO-föreningen Sofia i sin motion till Kongress 2018. Föreningen lyfter även att äldre personer med kognitiv funktionsnedsättning via internet kan få tillgång till exempelvis SVT:s Öppet arkiv där de kan se gamla filmer eller sjunga med i sånger som de känner igen från tidigare i livet.

En kartläggning från Socialstyrelsen som kom i början av 2018 visar att omkring 60 procent av landets kommuner erbjuder de äldre som bor på särskilda boenden möjlighet att koppla upp sig på internet via wifi eller kabel. Det är en stor ökning från 2016 då bara 40 procent av kommunerna erbjöd den servicen. Det finns dock fortfarande ett hundratal kommuner i landet där de äldre inte erbjuds internet. Så det finns fortfarande möjligheter till förbättring innan personer i lägenheter på äldreboenden får en självklar tillgång till internet.

PRO anser att äldre ska ha tillgång till wifi och internet oavsett var de bor. I grund och botten är det en demokratisk fråga att få tillgång till den digitala världen för att kunna delta i samhällslivet och ha kontakt med familj och vänner men också att få möjligheten till digitala kunskaper.

Det har kommit in flera motioner till Kongress 2018 som berör frågan om internet på äldreboenden men också om behovet av digital utveckling. Kunskaperna om modern teknik för information och kommunikation ökar kraftigt bland äldre människor – även om ett ökat fokus på digital folkbildning bland äldre är önskvärd. Mobiltelefoner är för många idag en självklarhet. Datorer och läsplattor kan göra vardagslivet enklare och roligare för allt fler.

Förutsättningen är att dock att det går att få tillgång till internet – och det även på ett äldreboende. I framtiden kommer det att vara en nödvändighet. Många kommuner har fibernät draget till fastigheterna för äldreboendet men internet finns inte inne i lägenheterna. För de flesta äldre kommer det vara lika självklart med tillgången till internet, på sin dator eller platta, som det idag är för yngre. Det är viktigt att den här frågan tas på allvar och att de kommuner och landsting som ännu inte ger möjligheten till internetuppkoppling på äldreboenden, eller på sjukhus, snarast tänker om och prioriterar allas möjlighet till deltagande i samhällslivet.

0 comments on “Internet på äldreboende – en fråga som skapar engagemang