Hälso- och sjukvård Vård och omsorg

Kostnadsfri nätdoktor vänder på behovs- och solidaritetsprincipen i vården

Det finns en risk att digitala vårdcentraler omfördelar resurser från de mest sjuka äldre, till “friska” storstadsbor. Det rimmar illa med behovs- och solidaritetsprincip i vården som innebär att de som har de svåraste sjukdomarna ska få vård först.

De senaste veckorna har en debatt om digital vård fått fart. Debatten i sig är inte ny utan har pågått sedan några av de nu mer kända aktörerna etablerade sig för ett par år sedan, Kry och Min Doktor. Nu när digitala vårdcentraler varit en realitet under en period börjar vi kunna skönja hur deras närvaro påverkar hälso- och sjukvården i ett vidare perspektiv. Det finns oroande tecken på att de digitala vårdbesöken vänder på behovs- och solidaritetsprincipen – de med lättare åkommor får vård först och på bekostnad av de allra sjukaste.

Att debatten blossar upp nu beror på att ytterligare ett företag, Doktor.se, etablerat sig i Vingåker, Sörmland. Primärvårdsbesök i Sörmland är avgiftsfria – för patienten, men de är givetvis inte kostnadsfria för landstinget. Räkningen skickas till patientens hemlandsting, 650 kronor för ett läkarbesök.

I nuläget finns det inte någonting som tyder på att de digitala vårdcentralerna avlastar de fysiska, utan snarare att de ökar vårdkonsumtionen. Dagens Arena har kartlagt de digitala besöken hos Kry och Min Doktor och kan konstatera att det är patienter boende i storstadsregionerna som utgör merparten av patienterna. Stockholm med kranskommuner låg i topp, sett till antalet digitala läkarbesök per 1000 invånare. Patientstatistik från Region Jönköping visar att en klar majoritet av de som använt Kry och Min Doktor är småbarnsföräldrar och patienter yngre än 40 år. Bara 5 procent var äldre än 60 år och 2 procent äldre än 65 år.

Läkarförbundet och Distrikläkarföreningen är positiva till en ökad digitalisering, men de är kritiska till avgiftsfria besök. “Efterfrågan kommer att styra mer än det medicinska behovet” säger Marina Tuutma, ordförande i Distriktläkarföreningen och ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse, i en artikel i Dagens Medicin. Sjukvårdsminister Annika Strandhäll har aviserat en översyn av reglerna som möjliggör gratis vård över nätet, vilket är välkommet.

Utöver frågan om patientavgifter har digital vård och konsultationer med vårdpersonal på distans en självklar del i dagens och framtidens sjukvård. Digitala möten mellan professioner underlättar att organisera arbetet i vårdteam och samordning mellan olika vård- och omsorgsaktörer, vilket skulle kunna gynna många äldre med komplexa vård- och omsorgsbehov. När det handlar om att utforma system för kontakt mellan äldre patienter och vårdgivare är det viktigt att påminna sig om att 400 000 äldre saknar tillgång till Internet. Det är delvis en generationsfråga, vilket är ett stort problem i sig, men det är också en fråga om resurser – att helt enkelt ha råd att köpa den teknik som behövs.

För en jämlik vård måste digitaliseringen av sjukvården vara en integrerad del av vården – digitaliseringen får inte ske på bekostnad av stora patientgrupper genom att erbjuda ett kostnadsfritt snabbspår runt dem med störst behov.

3 kommentarer på “Kostnadsfri nätdoktor vänder på behovs- och solidaritetsprincipen i vården

1. Inga Klingberg

Kan inte ens tänka mig nätdoktors besök.Vi äldre måste ha ett personligt besök.

2. Petra Ulmanen

Viktig fråga!!!

3. Pingback: Satsa på primärvården och inför en ”kontinuitetsmiljard” istället för en ”kömiljard” – Rakt på – PRO:s sakkunniga bloggar