Månadens gästblogg

Ann Jönsson gästbloggar: Nordiska städer kan lära av varandra

En regnig försommarmorgon samlades en grupp pensionärer i föreningslokalen i Göteborgs-stadsdelen Lundby för att avsluta sitt filmprojekt. Det hela började med att de som inte redan hade en Ipad fick låna en sådan och även lära sig hur den fungerar. Sedan var det dags att gå ut och filma. Vad är bra i Lundby? Vad gör att jag trivs, och vad skulle kunna bli bättre? Det var frågor som skulle tas upp i filmerna. Nu var det tid att visa resultaten. Alla filmerna handlade på något sätt om hinder, trygghet och tillgänglighet. Hur osäker promenaden känns när det inte finns tillräckligt med belysning och när buskar skymmer sikten. Hur arbetsamt det är att gå och handla när det inte finns någon plats att ta paus, i eller vid butiken. Eller hur tungt det är att ta sig uppför backen när det inte finns någonstans att sätta sig i närheten. Sedan 2015 är Göteborg med i Världshälsoorganisationens (WHO) nätverk Age-friendly cities and communities. Äldre invånare ska på olika sätt kunna påverka utvecklingen av staden. Filmerna blir ett betydelsefullt bidrag i Göteborgs stadsplanering.

Hur betraktar vi vårt eget åldrande? Är det något vi ser fram emot med tillförsikt – eller gruvar vi oss? Svaret hänger nära samman med hur vårt samhälle betraktar äldre människor. Nordens välfärdscenter, som är en institution under Nordiska ministerrådet, har tagit initiativ till ett projekt om livskvalitet för äldre kvinnor och män i Norden. Vi har utgått från de fyra hörnpelare som brukar lyftas fram när man talar om ett gott åldrande – fysisk aktivitet, bra matvanor, social gemenskap och meningsfullhet/delaktighet. Vi valde att titta närmare på sex nordiska städer som är med i WHO-nätverket – Oslo, Trondheim, Göteborg, Uppsala, Tammerfors och Reykjavik. Städerna har åtagit sig att arbeta med åtta temaområden som WHO har lyft fram: utomhusmiljöer och byggnader, bostäder, transporter, respekt och social integration, delaktighet, frivilligarbete, kommunikation och information, samhällsstöd och hälsovård. Städerna ska vara inkluderande och tillgängliga – en stad som är bra att åldras i är ofta en bra plats för alla. Vi beskriver också danska Aarhus, som inte är med i nätverket men som mycket aktivt arbetar för att motverka ensamhet i alla åldersgrupper.

I den nyutkomna skriften En bättre plats att åldras på – arbete för åldersvänliga städer i Norden beskrivs hur de sju städerna arbetar. De har valt olika vägar. Oslo utsåg en pilotstadsdel. Uppsala bjöd in alla över 60 år till en stor medborgardialog. Reykjavik ordnade en kick-off med politiker, förvaltningar och företrädare för de äldre. Det är tydligt att vi har mycket att lära av varandra i Norden. Skriften vänder sig i första hand till politiker och chefer på kommunal nivå och till pensionärsorganisationer i de nordiska länderna. Förhoppningen är att den ska inspirera till arbete för att staden ska bli en bättre plats att åldras på.

Ann Jönsson, projektledare på Nordens välfärdscenter

***

En gång i månaden bjuds en gästbloggare in på PRO:s blogg ”Rakt på”. Gästbloggarna står för sina egna åsikter i bloggen, som ibland kan skilja sig från PRO:s ställningstagande.

0 kommentarer på “Ann Jönsson gästbloggar: Nordiska städer kan lära av varandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: