Tandvård

Tandvård ska inte vara en klassfråga

I höstas efterlyste jag i ett blogginlägg erfarenheter av tandvården för personer över 65 år. Svaren har rasat in. Även om resultatet inte går att generalisera ger det ändå en bild av hur pensionärer upplever att tandvården fungerar. Och det är inte tu tal om att många upplever att tandvård är på tok för dyrt, samtidigt som man generellt är väldigt nöjd med kvaliteten på den vård som man fått. För de som har råd att få den, vill säga.

En person skriver:

Det är fruktansvärt att man ska behöva låna pengar för att få den mest triviala åtgärdat. Fick en brygga i överkäken bestående av tre tänder satt på plats. Kostnad efter högkostnadsskyddet 32 000 kr.

Munnen är en del av kroppen. Så är det givetvis hela livet, men det blir nästan ännu tydligare när man blir äldre. Summan av allt som hänt under ett människoliv ökar belastningen, samtidigt som motståndskraften minskar. Kroniska sjukdomar gör sig påminda och en ökad användning av läkemedel leder till muntorrhet som i sin tur ökar risken för kariesangrepp.

En annan person skriver:

Jag har fått sköra och dåliga tänder alltsedan jag började medicinera 1995. Att byta ut tänder är alldeles för dyrt så nu går jag med dåliga tänder och har fått svårt att tugga för att det gör ont. Jag är 70 år. Jag har ansökt om bidrag från en stiftelse så att jag kan laga eller dra ut dom tänder som gör ont. Jag hoppas jag blir ”bönhörd”.

Det allmänna tandvårdsbidraget fördubblas den 15 april. Det innebär att alla som är 65 år och äldre får ett årligt bidrag på 600 kronor, istället för 300 kronor som är den nuvarande nivån. För personer med god munhälsa är det ett mycket glädjande besked. De som besöker tandvården relativt sällan, kanske en gång per år eller vartannat år, och som har mindre behov av insatser i munnen, kommer i princip att kunna täcka den kostnaden helt. Det är oerhört viktigt för förbyggande insatser i munnen. Samtidigt är 600 kronor per år långt ifrån tillräckligt för de personer som har ett mer omfattande vårdbehov.

Det finns ett högkostnadsskydd för tandvård. Även om högkostnadsskyddet kraftigt minskar kostnaden för mer omfattande vårdinsatser så kan det fortfarande bli väldigt dyrt för individen. Högkostnadsskyddet börjar gälla när en patient har tandvårdskostnader över 3 000 kronor under en 12-månadersperiod. Kostnaden mellan 3 000 och 15 000 kronor reduceras med 50 procent. Kostnader över 15 000 kronor reduceras med 85 procent. Ett exempel: av kostnaden för vårdinsatser för 30 000 kronor, enligt referenspris, får patienten betala 11 250 kronor.

Viktigt att påpeka är att ersättningen, både i det allmänna tandvårdbidraget och i högkostnadsskyddet, beräknas utifrån ett referenspris. Referenspriset kan skilja sig från det pris som tandläkaren tar då det är fri prissättning på tandvård.

PRO har sedan länge ett krav på att kostnaden för tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvården. Att ha tillgång till tandvård ska inte behöva vara en klassfråga. Och som det fungerar idag avstår alldeles för många tandvård av kostnadsskäl. De ersättningssystem som finns och som är riktade till vissa grupper – och som i vissa fall minskar kostnaden kraftigt eller till och med gör den gratis – är alltför okända.

Har du eller någon i din närhet rätt till extra tandvårdsstöd, utöver det allmänna tandvårdsbidraget som alla får? Läs mer på vårdguidens hemsida.

I april presenterar PRO en rapport om tandvård och munhälsa.

1 kommentar på “Tandvård ska inte vara en klassfråga

  1. Håller fullständigt med,det ska inte vara en klassfråga utan ska ingå i högkostnadsskyddet för hälso-och sjukvården.Det är alldeles för dyrt för oss som inte har så mycket att röra oss med tex tandutdragning 1,675kr betalade jag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: