Månadens gästblogg

Riksidrottsförbundet gästbloggar: Träning och gemenskap ger starkare seniorer

”När man är svag är det skönt att känna sig stark” – orden kommer från en 66-åring som börjat boxas för att bekämpa sin sjukdom Parkinson. Vi vet idag att effekten av träning är stor för äldre. Idrott och motion bidrar till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden och ett socialt sammanhang och gemenskap.

Allt fler lyfter vikten av att ge äldre möjligheter till ett mer aktivt liv och det är bra att fler uppmärksammar att vi i Sverige lever allt längre och att vi kan få allt fler år med bra livskvalitet. 72 procent av kvinnor och män idrottar eller motionerar minst någon gång i veckan. Andelen personer över 75 år som motionerar varje vecka nästan fördubblades under perioden 2008–2015. Men mycket mer kan ändå göras för att fler ska få ett friskare och gladare liv på äldre dar. Inom idrotten arbetar vi nu mot strategi 2025 och det livslånga idrottandet. Vi vill utveckla vår verksamhet så att fler väljer att idrotta i förening under hela livet. Svensk idrott består av cirka 20 000 föreningar organiserade i 71 specialidrottsförbund runt om i hela landet. Vi vet att föreningen kan bidra till att många får känna den där viktiga samhörigheten och gemenskapen och som bonus också få röra på sig.

Sverige har länge haft en hög medellivslängd. År 2015 var den 84 år för kvinnor och 80,4 år för män och jämfört med många andra länder är det högt. Att vi också blir allt äldre medför att vi både kommer behöva och kommer vilja röra på oss allt högre upp i åldrarna. Samtidigt som många människor mår bra ser vi att fler mår sämre och samhället får ökade kostnader för hälso- och sjukvård. Den ökande hälsoklyftan är en av vår tids stora samhällsutmaningar. Vi behöver göra mer för de äldre. Det kan bland annat ske genom förändringar i levnadsvanor, där fysisk aktivitet, motion och idrott är en bidragande del till att må bättre.

Det finns ett starkt samband mellan fysisk aktivitet och livskvalitet, inte minst bland äldre. Flera studier visar att en hög aktivitetsnivå hos seniorer minskar för tidig dödlighet, sjukdom och funktionshinder. Det finns mycket som är bra för samhället genom att vi tar tillvara på äldres förmåga och kraft. I takt med att vi lever längre kommer som sagt också fler äldre vilja röra på sig – något som samhället mår bra av. Idrotten vill och kan möta behovet och även inspirera fler äldre att bli aktiva och må bättre. Men tillsammans blir vi ännu starkare, därför behöver vi samverka med andra organisationer där vi alla kan bidra med våra olika kompetenser. Då gör vi Sverige starkare.

Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet

0 comments on “Riksidrottsförbundet gästbloggar: Träning och gemenskap ger starkare seniorer