Hälso- och sjukvård

Om det är några som ska ha ”gräddfiler” i vården så är det äldre multisjuka personer som hamnar på akuten

Sjukhusens akutmottagningar är inte en bra plats att vistas på för äldre multisjuka personer. Om äldre personer inte var sjuka innan de kom dit riskerar de att bli det på plats. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har nyligen presenterat en rapport som pekar på allvarliga missförhållanden. Äldre personer riskerar “trycksår, försämrat hälsotillstånd, näringsbrist, fallskador samt risk för skada på urinblåsa på grund av överfyllnad”.

Många får vänta länge på akuten innan de kan åka hem eller får flytta till en vårdavdelning. Och den väntan kan bli lång. Särskilt för äldre personer. Statistik från Socialstyrelsen visar att patienter som är 80 år och äldre har en längre vistelsetid på akuten i jämförelse med yngre patienter. Var tionde äldre patient får vänta drygt 7 timmar eller mer på akutmottagningen innan de kan åka hem eller skrivas in i slutenvården.

Många äldre personer får inte hjälp med de basala behoven som inte försvinner för att man blir akut sjuk. En äldre person som behöver hjälp på toaletten behöver den hjälpen även när hen är på akuten. En äldre person som behöver hjälp med att få i sig mat måste få den hjälpen – även på akuten.

Bristen på vårdplatser inom slutenvården gör att äldre som är i behov av att läggas in på sjukhus blir kvar. Sverige är unikt i jämfört med andra länder i och med att vi har extremt få slutenvårsplatser. De extremt få slutenvårdsplatserna blir ännu färre när vårdplatser tvingas stänga på grund av personalbrist.

Resultatet blir att äldre blir kvar på akuten. Länge. Alltför länge. Och akuten har varken resurser eller den organisation som krävs för att tillgodose behovet hos denna mycket sköra patientgrupp.

Helst ska äldre personer inte alls vara på akuten. Inte behöva hamna där. Men vården och omsorgen för äldre personer har på allt för många platser inte förmågan att samordna sig. Förebyggande insatser uteblir och leder till sjukdomstillstånd som istället kräver akutsjukvård.

Alla akuta sjukdomstillstånd går inte att förebygga och äldre personer som har det behovet måste snabbt få tillgång till akutsjukvård samtidigt som de basala behoven, som mat, vatten, mediciner och toalettbesök, uppmärksammas. Väntan måste minimeras och äldre personer behöver få snabb tillgång till en vårdplats eller hjälp med att återvända till ett tryggt hem, om det så är på ett äldreboende eller i det “ordinära” boendet.

Om det är några som ska ha ”gräddfiler” i vården så är det äldre multisjuka personer som hamnar på akuten.

1 kommentar på “Om det är några som ska ha ”gräddfiler” i vården så är det äldre multisjuka personer som hamnar på akuten

  1. Varför har vi inte en äldrevårdscentral liksom en barnavårdscentral. Tänk så smidigt att köra senioren direkt till
    äldrevårdscentral istället för att sitta/ligga på akuten timme ut och timme in. Alla skulle vinna på detta, akuten,
    personalen och inte minst den senior som avses.

    NÅGONTING MÅSTE SKE INOM DENNA LANDSTINGSKOLOSS, NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: