Äldreomsorg Internationellt

När livet blir för svårt finns fängelset

Har stulit torskrom, frön och en stekpanna. Dömd för fjärde gången till två och ett halvt år. Jag har en make, en son och en dotter.

När jag var ung tänkte jag aldrig på att stjäla. Jag jobbade hårt på en gummifabrik i 20 år och därefter som sjukvårdsbiträde. Det var alltid knapert med pengarna.

För sex år sedan fick min make en stroke och har sedan dess varit sängliggande. Han har också fått demens och lider av inbillning och paranoia. Det blev väldigt påfrestande, både psykiskt och fysiskt, att ta hand om honom men jag kunde inte berätta om dessa saker med någon, jag skämdes över det.

Jag fängslades första gången när jag var 70 år, då jag snattade från en butik, trots att jag hade pengar i fickan. Jag tänkte på mitt liv och ville ha ett riktigt hem att gå till men hade inte det. Den enda hjälpen var att komma till fängelset. Livet är mycket enklare där. Jag kan vara mig själv även om det bara är tillfälligt”

Kvinnan som berättar detta är 80 år och lever i Japan. I en artikel av Shiho Fukada ”Japans prison are a haven for elderly women” beskriver författaren hur allt fler äldre begår brott och döms till fängelse i Japan. Ser vi till andelen dömda är äldre personer och då i synnerhet kvinnor den största gruppen. I första hand är det mindre brott som de begår, snatterier och ringa stöld men många återkommer regelbundet till fängelset.
Varför stjäl dessa äldre kvinnor. Till en viss del kan det handla om låga pensioner men det viktigaste skälet är att de vill att någon ska bry sig om dem och ta hand om dem.

Antalet ensamstående äldre har ökat och av dem som döms till fängelse lever över hälften ensamma. Men många kvinnor som bor tillsammans med sin make, känner sig osynliga. De har ett hem och familj men ingenstans där de känner sig hemma. Fängelset blir en plats där någon tar hand om dem och fångvaktarna har allt mer blivit äldreomsorgspersonal.

Kan det som händer i Japan hända i vårt land. Så länge vi har en hyggligt fungerande äldreomsorg tror jag inte risken är så stor men det gäller att vi slår vakt om denna omsorg. Allt fler anhöriga riskerar att slita ut sig fysiskt och psykiskt som anhörigvårdare, demensvården utsätts för nedskärningar i många kommuner och många äldre isoleras i sina hem. Orostecken finns och det gäller att inte slå sig till ro i förhoppning om att allt löser sig. Visserligen tror jag det är långt kvar till en japansk situation men ibland händer det att allt går snabbt utför.

(Shiho Fukada är en välkänd fotograf och dokumentärfilmare i Japan)

20180409_095359(0)
Bloggen är skriven av Guy Lööv, vikarierande sakkunnig på PRO.

0 kommentarer på “När livet blir för svårt finns fängelset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: