Välfärdens finansiering Välfärdsteknik Vård och omsorg

Visst är 200 miljoner mycket pengar men…

Hörde för en tid sedan på radion några upprörda kommentarer om att landets kommuner satsar 200 milj per år på idrottsanläggningar, när vi har så stora behov inom äldreomsorgen. Visst är det mycket pengar. Även för mig som är idrottsintresserad och vill att vi ska ha bra arenor för stora tävlingar. Arenorna kan ju även användas för annat. Vilken fantastisk upplevelse var det inte att i ett fullsatt globen få lyssna till Cohen eller Dylan eller en sommarkväll på stadion med Bruce.

Men det låter ändå som om kommunerna tar i lite väl mycket med 200 milj per år, när vi ser till hur stora behoven är inom andra områden. Vi vet ju t.ex att antalet demenssjuka ökar och att det leder till att mer resurser behövs för dem av oss som får demens.

Låt oss då fundera över vad dessa 200 milj kan användas till. Slå vi ut det per kommun blir det inte så mycket för var och en. Det handlar om 690 000 per kommun. Tar vi hänsyn till att Stockholm lägger 100 mil på sina anläggningar, blir det 345 000 kronor för var och en av de övriga. Om dessa pengar ska användas till att anställa fler undersköterskor eller annan personal, räcker de inte långt. I genomsnitt rör det sig om en person per kommun. Detta är naturligtvis bara ett teoretiskt räkneexempel. Några pengar för inställda arenabyggen kommer inte att delas ut till våra kommuner.

Totalt kostar omvårdnaden om demenssjuka drygt 60 miljarder, vilket betyder att 200 milj är 0,3 promille av totalkostnaden. Det är lätt att räkna ut att demensomvårdnaden inte står och faller med kostnaderna för idrottsarenor.

Samtidigt kan pengarna göra stor nytta om vi ser till annat än fler anställda. Danmark satsar 50 milj för en demensstrategi. Motsvarande insats i Sverige uppgår till 4 milj. Den summan räcker inte långt om vi ser till uppgiften för en sådan strategi. Med 50 miljoner kan den blir riktigt bra.

Utredningen om en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen föreslog en årlig satsning på 40 miljoner kronor per år för utveckling av välfärdsteknik och 5 miljoner per år för FOU-insatser inom området. Medel som våra kommuner behöver för att de ska kunna bli aktiva och driva på utvecklingen, till fromma för många demenssjuka. Regeringen anslår i vårpropositionen 350 miljoner till kommunerna för välfärdsteknik. Viktiga resurser men används de till inköp av utrusning blir det inte så mycket när de fördelas ut, 1,2 miljoner lite drygt i genomsnitt för varje kommun och om några år behöver utrustningen förnyas.

Jag skulle kunna fortsätta uppräckningen på område efter område och konstatera att ibland gör 200 milj stor nytta medan de vid andra tillfällen är nästan försumbara. Vad erfarenheterna visar är också att anslag, även på ett par miljarder, på sikt ofta inte ändrar särskilt mycket om de betalas ut som tillfälliga stimulansmedel.

Vad som är mycket och vad som är lite, vad som gör nytta och vad som nästan är försumbart om vi ser på lite längre sikt, är inte alltid en fråga om summans storlek. Vi ska hushålla väl med våra offentliga medel och då gäller det att veta vad varje ”liten miljon” ska användas till.

Vad som krävs är att politikerna verkligen vill ta sitt ansvar. De måste ta ett helhetsansvar för vården och omsorgen om äldre. En statlig kvalitetsplan behövs, där helheten beskrivs i ett antal delområden, som kräver statliga insatser. I kommunerna behövs motsvarande planer, som ger politikerna möjligheter att göra ordentliga prioriteringar. Enkelt uttryckt handlar det om att stuprören måste bort i kommunernas budgethantering. Så länge den finns kvar, så länge kommer pengar saknas till sådant som verkligen behövs, även om beloppet inte alltid behöver vara så högt.

20180409_095359(0)
Bloggen är skriven av Guy Lööv, vikarierande sakkunnig på PRO.

0 kommentarer på “Visst är 200 miljoner mycket pengar men…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: