Äldreomsorg Åldersdiskriminering Folkhälsa Hälsa och friskvård Läkemedel Månadens gästblogg Rehabilitering

Stefan Jutterdal, ordförande Fysioterapeuterna gästbloggar: Rehabilitering är livsviktig – och den behöver vara jämlik

Karin blev 97 år gammal och min fru och jag var hennes närstående. Hela livet var hon aktiv, läste mycket böcker, promenerade och cyklade mycket och arbetade hårt. De sista åren var hon liten och tunn och fick en demenssjukdom. Hon bodde på ett bra äldreboende och fick vänligt bemötande, god mat, fast ”lite för stora portioner”- och mycket läkemedel. Men hur fick hon sin fysiska aktivitet?

Det finns idag mycket kunskap om hur viktig träning är, inte minst för äldre. Trots detta fick det inte plats i Karins dagsschema. Detsamma gällde när hon fortfarande bodde kvar i sin egen lägenhet, med biståndsbeslut om att ”få ta en promenad en gång i veckan”. Trots beslutet, nästan ingen fysisk aktivitet. Som närstående träffade vi Karin varje helg, och lyckades oftast locka med henne på en promenad. Efter en stund lossnade det, Karin började prata, om förr i tiden, om sitt arbetsliv, om gamla släktingar. Promenaden i kombination med frisk luft och umgänge verkade göra underverk. Med rollatorn som stöd blev det nästan en kilometer. Visst pustade hon på slutet, innan vi kom hem till äldreboendet, men hon njöt samtidigt!

Jag är fysioterapeut och jag vet att fysisk aktivitet och fysioterapi bevisligen har mycket bra effekt för folkhälsan i stort och vid behandling av många sjukdomar. Det finns både känd kunskap och forskning som belägger det. För en rad sjukdomar är fysisk aktivitet den bästa medicinen. För äldre finns stark evidens för att träning har en positiv effekt på muskelstyrka och för möjligheterna att kunna förflytta sig.  Tyvärr är det dock så att äldre oftare erbjuds enbart läkemedel istället för tillräcklig fysioterapi och fysisk aktivitet, vilket är en mycket stor risk för hälsan.  Varför används inte känd kunskap?

Det krävs ett nytt modigt ledarskap för att lyfta det förebyggande arbetet och för att ge en jämlik rehabilitering i tillräcklig omfattning.

Det är reglerat att det ska finnas en MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) i varje kommun men från Fysioterapeuterna anser vi att det är av lika stor vikt att det finns en MAR (medicinskt ansvarig för rehabilitering) i varje kommun, så att personer som är i behov av rehabiliterande insatser garanteras en patientsäker rehabilitering av hög kvalitet.

Tillgång till tillräckligt många fysioterapeuter är en av förutsättningarna för en god, säker och individuellt anpassad rehabilitering. Såväl i hemmet som i olika former av särskilt boende.

Idag finns det en MAR i 80 av landets 290 kommuner. Det är inte rimligt att det ska vara beroende på vilken kommun man bor i för att garanteras en patient- och kvalitetssäker rehabilitering. Rehabilitering är livsviktig – och den behöver vara jämlik!

Stefan Jutterdal är förbundsordförande för Fysioterapeuterna och ledamot i Sacos styrelse. Han är utbildad fysioterapeut och driver frågor kring hållbar hälsa.

***

En gång i månaden bjuds en gästbloggare in på PRO:s blogg ”Rakt på”. Gästbloggarna står för sina egna åsikter i bloggen, som ibland kan skilja sig från PRO:s ställningstagande.

 

0 kommentarer på “Stefan Jutterdal, ordförande Fysioterapeuterna gästbloggar: Rehabilitering är livsviktig – och den behöver vara jämlik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: