Folkhälsa Läkemedel Månadens gästblogg Psykisk hälsa

Håkan Wingren, seniorambassadör för Hjärnkoll, gästbloggar: Jag vill få äldre att våga prata om psykisk ohälsa

Psykisk sjukdom är något som få äldre pratar om – ändå är den vanligare bland äldre än i andra åldersgrupper. Det vill jag snart 74 årig pensionär och attitydambassadör ändra på. Jag vet hur det känns att vara på botten – och vet att det finns en väg tillbaka.

När jag under våren 2006 började känna mig sjuk för förhoppningsvis den sista gången, gick jag till flera läkare för att bli undersökt. Men ingen av läkarna hittade något, utan beskedet var att jag var fullt frisk. Men jag plågades av en stark rädsla för att jag led av någon allvarlig sjukdom. Till slut vann rädslan över mig och jag blev djupt deprimerad. På jobbet vågade de flesta inte fråga mig hur jag mådde. Före 2006 hade jag varit sjuk två gånger —1979 och 2000 — med långa perioder av välmående där emellan. Sommaren 2006 var det som värst. Jag var så deprimerad att mina närmaste hade svårt att få upp mig ur sängen. Inget var roligt, sömnlösa nätter, tyst och inbunden. En solig och varm augustidag dag på vårt sommarställe var jag nära att i mitt liv ta det allra sista steget, när övriga i familjen var borta.

Jag skrev ett avskedsbrev. Men till slut vann tanken på och känslan för min hustru, våra tre barn och det första barnbarnet. Efteråt kändes det fruktansvärt fel, och jag fördömde mig själv väldigt hårt. Någon dag senare besökte jag min psykiater som konstaterade att jag behövde läggas in på sjukhus. Efter en månad av elbehandling medicinering och samtal blev jag frisk. Jag kände vändningen tillbaka till livet som fantastisk.

Jag har mycket att tacka min hustru för. Hon puffade iväg mig så att jag fick behandling, vilket höll mig vid liv. Både hon och barnen har visat stort tålamod och varit starka. Det betyder också mycket att de hade full förståelse för min sjukdom.

Då jag kom tillbaka till jobbet var min chefs och mina arbetskamraters frågor av stort värde. Att känna gemenskap och trygghet är den bästa medicinen. Jag menar: våga fråga på allvar hur någon egentligen mår. De flesta vågar inte fråga. Det är för mycket hysch-hysch.

Jag önskar att de som möter äldre människor som verkar må dåligt vågar visa att de bryr sig.

Bland äldre finns det många tabun kring psykisk ohälsa. Det är skambelagt och ofta något man inte pratar om. Det vill jag så mycket som möjligt ändra på genom att berätta min historia.

Äldre lider oftare än yngre av psykisk ohälsa och män över 85 år är överrepresenterade i självmordsstatistiken. På livets höst är det lätt att ensamheten blir tung, när hälsan viker eller makan/maken dör. Men det finns effektiva behandlings-metoder mot depression. Både medicin och samtal fungerar lika väl på äldre människor som på yngre.

Jag är en av 250 attitydambassadörer med koppling till Hjärnkoll. Flertalet av oss kommer gärna ut och pratar om våra erfarenheter. Vi arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa med målet att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt.

Håkan Wingren

Håkan Wingren har arbetat länge inom energibranschen. Idag är han 74 år gammal och sedan 2012 engagerad som Hjärnkollsambassadör.

Gästbloggarna i juni har temat psykisk ohälsa. I nästa vecka gästbloggar Karin Forsberg, projektledare för seniorambassadörerna.

***

En gång i månaden bjuds en gästbloggare in på PRO:s blogg ”Rakt på”. Gästbloggarna står för sina egna åsikter i bloggen, som ibland kan skilja sig från PRO:s ställningstagande.

1 kommentar på “Håkan Wingren, seniorambassadör för Hjärnkoll, gästbloggar: Jag vill få äldre att våga prata om psykisk ohälsa

  1. Pingback: Karin Forsberg, projektledare Hjärnkoll gästbloggar: Psykisk ohälsa har ingen åldersgräns – Rakt på – PRO:s sakkunniga bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: