Månadens gästblogg Psykisk hälsa

Karin Forsberg, projektledare Hjärnkoll gästbloggar: Psykisk ohälsa har ingen åldersgräns

Visste du att flest självmord begås av äldre män och personer över 65 är den grupp som oftast drabbas av depressioner. Riksförbundet Hjärnkoll arbetar för att öka öppenheten kring psykisk ohälsa och för att alla människor, oavsett psykiskt funktionssätt, ska ha samma rättigheter och möjligheter. Inte minst gällande äldre ser vi stora behov av bättre psykiatrisk vård och ökad kunskap. Får man den vård man behöver och har rätt till även efter 65? Blir man tagen på allvar? Ges äldre tillräckliga möjligheter att vara delaktiga i vårdens utformning?

Vi får höra om många brister och behov som inte tillgodoses, såväl för äldre som levt med psykisk ohälsa sedan de var yngre och för dem som drabbas senare i livet. I december 2017 slöt Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting en överenskommelse som omfattar 1 414 miljoner kronor för riktade insatser inom området psykisk hälsa under 2018, men överenskommelsen innehöll inga öronmärkta pengar för äldre. Samtidigt gläder det oss att Svenska Kyrkan med flera från i höst kommer att genomföra en omfattande satsning på just äldres psykiska hälsa – ”Diakonins månad” – och att Socialstyrelsens bedriver ett arbete för att ta fram bättre kunskap om psykisk ohälsa bland äldre tillsammans med sex andra myndigheter.

Riksförbundet Hjärnkoll arbete syftar bland annat till att skapa en mer verklighetsnära bild av seniorer, dels för att bidra till en utvecklad och mer adekvat vård och omsorg, dels för att skapa större öppenhet kring psykiskt mående bland äldre själva. Genom berättelser och samtal är vår förhoppning att bryta det stigma som finns kring psykisk ohälsa och istället bidra till större förståelse, acceptans, bättre bemötande, ökad kunskap, och att fler (tidigare) söker vård.

För det aldrig är för sent att börja må bättre, som Henrik, en av våra seniorambassadörer, slog fast under en föreläsning. Håkan, som gästbloggade nyligen, och våra andra seniorambassadörer kan allihop också vittna om det. Bland dem finns livsberättelser om allvarlig psykisk ohälsa, men lika mycket om hopp och hur man har hittat vägen tillbaka. Att man tillslut landade i sig själv och tillvaron, och ser med tillförsikt på att fortsätta åldras. Vid ett annat seminarium föreläste vår ambassadör Kerstin. ”Ta hand om dig, och var en glad pensionär!”, var hennes sammanfattande budskap till åhörarna den gången.

IMG_0182.JPG

Karin Forsberg är projektledare för Riksförbundet Hjärnkolls satsning på seniorambassadörer och äldres psykiska hälsa. Riksförbundet Hjärnkolls kärna är deras 250 attitydambassadörer; personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa som är utbildade för att föreläsa om sina erfarenheter. De arbetar för att fler människor ska våga prata om psykisk ohälsa.

***

En gång i månaden bjuds en gästbloggare in på PRO:s blogg ”Rakt på”. Gästbloggarna står för sina egna åsikter i bloggen, som ibland kan skilja sig från PRO:s ställningstagande.

0 kommentarer på “Karin Forsberg, projektledare Hjärnkoll gästbloggar: Psykisk ohälsa har ingen åldersgräns

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: