Vård och omsorg

Om hjältar bortom brandhärjade skogar och undermålig beredskap för extrem värme i äldreomsorgen

Den varmaste sommaren på 260 år. Omfattande skogsbränder, evakuerade boende, miljonbelopp som bokstavligen gått upp i rök och hundratals och åter hundratals som slitit timme efter timme med varma tunga slangar.

Det är en berättelse om extremvärmen som vi upplevt i sommar, men det finns flera.

Det här inlägget handlar inte om bränderna. Det här handlar om dem som drabbats än värre. Arbetat än mer. Kanske till och med om mer betydelsefulla hjältar än de som slitit i skogarna. Det här handlar om hur äldre, sköra och sjuka personer har haft det i sommar. Om de som lidit. Anhöriga som oroats. Många har blivit sjuka. Flera har sannolikt omkommit. Men det finns också exempel på hjälteinsatser. Personal som arbetat på sitt fysiska och kreativa max för att pressa ned temperaturen inomhus och göra vardagen lite drägligare för sjuka och sköra äldre personer.

Att många i personalen gjort betydande insatser friskriver inte ansvariga i kommunerna. Utifrån rapportering i media skulle jag säga att deras beredskap för värmeböljor varit varierad, med tyngdpunkt på alldeles för många som inte haft någon beredskap alls.  

Men kan man verkligen förvänta sig att kommunerna har beredskap för någonting som inträffar var 260:e år? Faktum är att det är precis det vi borde kräva. Det eftersom det är så stora värden som står på spel. Det handlar om de allra sköraste och sjukaste välmående, hälsa och liv. Och visst, en värmebölja av det här slaget har vi ingen av oss upplevt under vår levnadstid – inte ens de allra äldsta – men varma dagar har vi haft förut. Och allt tyder på att vi kommer få uppleva fler framöver.

2 kommentarer på “Om hjältar bortom brandhärjade skogar och undermålig beredskap för extrem värme i äldreomsorgen

  1. Kristina Bergström

    Kommunerna har verkligen visat vad det går för när det blir ordentligt varmt, de har inte haft någon som helst beredskap för de äldre och sjuka som inte orkar med denna värme, när vi som är någe sånär friska har svårt vad ska inte de ha haft som kanske ligger och inte kan göra något. Det har inte bara dött en person i denna värme. och det är kommunernas fel som inte åtgärdat detta för länge sen för varmt blir det i regel varje sommar. De får väl installera ac på varje äldreboende så de gamla kan andas och må bra..

    Gilla

  2. Jag förundras över hur lite pensionärer engagera sig i sina problem. Läser man dessa artiklar, där innehållet direkt påverka vår, d.v.s. penionärernas situation, kommer inga inlägg som varken acceptera eller har andra åsikter som den som framförs i artikeln. Jag personligen känner att vi pensionärer själva måste se till att ändra på vår situation och inte bara bolla över frågorna till makthavarna. Vår organisation har en större makt innom samhället än vi tror, och den makten måste vi använda oss av, annars kommer ingenting att förändras. Så abbonera på PRO broggen och gå med i debatten.
    Alfons

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: