Som en del i den pensionsöverenskommelse som ingicks i Pensionsgruppen 2017 har det lämnats ett förslag om att höja den ålder som en anställd ska ha rätt att ha kvar sin anställning. Det som i dagligt tal brukar kallas för LAS-åldern och som idag är 67 år. Förslaget finns i departementsskrivelsen Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) och höjningen ska ske i två steg: till 68 år 2020 och till 69 år 2023.

PRO har lämnat in ett remissvar där vi menar att den som kan och vill förlänga sitt arbetsliv ska ha bättre möjligheter att göra det. Därför ställer vi oss bakom förslagen i departementsskrivelsen att höja den så kallade LAS-åldern.

En höjd LAS-ålder riskerar dock att öka de ekonomiska klyftorna bland pensionärer eftersom stora grupper inte har möjlighet att förlänga sitt arbetsliv och skjuta upp sin pensionering. En nödvändig åtgärd för att motverka de ökande klyftorna är att låta försäkringsskyddet d.v.s. sjuk-, arbetsskade- och arbetslöshetsförsäkringen vara heltäckande upp till LAS-åldern istället för att försämras eller upphöra vid den ålder då rätten till garantipension inträder – idag vid 65 års ålder. Det skulle ge fler människor bättre möjligheter att stanna kvar i arbetslivet om de vill.

2 kommentarer på “Jobba till 69?

 1. Ulla Berndtsson

  Det kan väl inte vara fel att alla arbetsrättsliga rättigheter följer med hela vägen

  Gilla

 2. Bo Petersson

  Det är självfallet så att de arbetsrättsliga lagarna och avtalen ska följa med till 69 års ålder i sådana fall.
  I annat fall är det bara att slopa alltihop-

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: