Alzheimer Okategoriserade

Viktigt seminarium om Alzheimer – en obotlig och dödlig sjukdom

Den 21 september var det internationella Alzheimerdagen och då anordnade Alzheimerfonden ett mycket givande och välbesökt seminarium med ca 500 deltagare på Karolinska Institutet.

Alzheimer är en obotlig och dödlig sjukdom som drabbar 47 miljoner i hela världen. År 2050 beräknas siffran hamna på hela 131 miljoner! I Sverige har cirka 160 000 personer någon form av demenssjukdom där Alzheimer är den vanligaste. Sjukdomen innebär stora samhällskostnader och ökar i takt med att vi lever längre samt att den medicinska professionen blir allt bättre på att ställa diagnoser.

Inledningsvis delade Emilia Halldén, en ung anhörig, med sig av sina personliga erfarenheter om hur det är att växa upp med en förälder som har Alzheimers sjukdom. Emilia släpper ett kapitel i taget ur boken ”Varifrån kommer regnet” på Alzheimerfondens hemsida.

Niklas Marklund, professor i neurokirurgi vid institutionen för kliniska vetenskaper i Lund redogjorde för kopplingen mellan traumatiska hjärnskador och demens. Skallskador bland yngre än 40 år är mer vanligt i idrotter som boxning, ishockey, fotboll medan fallskador är vanligast bland äldre. Demensrisken ökar väsentligt vid flertal 3+ hjärnskador. Hjärnan är ett mycket känsligt organ som man ska vara rädd om. Vi fick också höra hur viktigt det är att ha en s.k. framtidsfullmakt (ett alternativ till god man) som trädde i kraft 1 juli 2017. Fondkistan delade ut sitt forskningspris till Alina Soloman, docent i neuroepidemiologi vid Karolinska Institutet. Alina berättade om hur man kan förebygga demens.

Det finns många riskfaktorer som t.ex. diabetes, fetma rökning, fysisk inaktivitet, högt blodtryck, depression, social isolering, bristande munhälsa m.fl. En viktig iakttagelse är att det tar väldigt lång tid innan demens utvecklas ca 25 – 30 år. Sociala aktiviteter och gruppträning har visat sig ha positiv inverkan på att förebygga demens. Oskar Hansson, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus ställde frågan om den nya tekniken är den största möjligheten för att förstå sjukdomsmekanismen?

Det är viktigt att fördröja insjuknandet och därför är tid, säker diagnos, bra metoder för att utöva bättre kunskap om sjukdomen helt centralt. På kort tid har forskningen fått bättre förståelse om orsaken till Alzheimer bl.a. att proteinet tau som är ett viktigt kännetecken vilket skiljer Alzheimer från andra demenssjukdomar. Seminariet avslutades med ett mycket gripande och berörande samtal med en person som utvecklat sjukdomen och som är ambassadör för Alzheimerfonden.

 

Tack för en mycket intressant, berörande och givande dag!

 

0 kommentarer på “Viktigt seminarium om Alzheimer – en obotlig och dödlig sjukdom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: