Allmän pension Grundskydd Okategoriserade

Norge, Norge – det är ett ruttet land?

För makthavare, som inte vill fatta beslut, och rika, som inte vill dela med sig framstår nog Norge som ett väldigt ruttet land. Norge har inte bara natursköna fjordar utan även ett pensionssystem, som ger norska pensionärer ekonomisk trygghet.

axelwestpedersen_1200x1600
Axel West Pedersen, Institutt for samfunnsforskning

Pensionsdagen den 4 oktober, som arrangerades av SPV, föreläste Axel West Pedersen om framtidens pensionsförlorare i Norden. West Pedersen är forskare vid Institutt for samfunnsforskning i Oslo och har tidigare medverkat vid PRO:s GysingeAkademi 2015. Han har också sagt att det svenska pensionssystemet är brutalt.

West Pedersen visade att fram till 1990-talet gav de nordiska pensionssystemen ungefär likartad ekonomisk standard för pensionärerna, trots att systemen var (och är) väldigt olika. Sedan dess har skillnaderna ökat. Det kan illustreras med hur andelen pensionärer under den relativa fattigdomsgränsen har förändrats i Sverige och grannländerna. Det vill säga: Hur många procent av pensionärerna har en inkomst som är 60 procent eller lägre än genomsnittsinkomsten i de nordiska länderna?

Som diagrammet nedan visar är Sverige sämst i Norden när det gäller utvecklingen av den ekonomiska standarden. När de övriga nordiska länderna har minskat andelen pensionärer under fattigdomsgränsen så har den ökat i Sverige.

Norden fattiga
Andel pensionärer med en disponibel inkomst som är lika med eller lägre än 60 % av medianinkomsten i de nordiska länderna (Källa: Eurostat)

 

Här är det intressant att jämföra Sverige och Norge, som har reformerat sina pensionssystem helt och hållet. Trots att det norska systemet har konstruerats med det svenska som inspiration har resultatet blivit olika som natt och dag. West Pedersen lyfte fram tre förklaringar till att Sverige producerar fler pensionärer under fattigdomsgränsen än Norge och att andelen kommer att fortsätta öka i Sverige:

 1. Mycket högre grundpension i Norge. Minste pensjonsnivå för ensamstående är 16 183 norska kronor per månad och det motsvarar 17 794 svenska kronor. Den svenska garantipensionen för ensamstående är 8 076 kronor (svenska). Den norska lägstapensionen är betydligt högre än vad som betalas ut i genomsnittlig allmän pension i Sverige – alltså med inkomst- tilläggs- och premiepensionen inkluderad!
 2. I Norge följer även grundskyddet löneutvecklingen. Pensionärerna med de lägsta pensionerna kan hänga med den allmänna standardhöjningen. I Sverige räknas garantipensionen upp med inflationen och klyftan till löntagarna växer hela tiden.
 3. Det norska stortinget har behållit makten över pensionssystemet och kan fatta beslut om att ändra de pensionsavgifter som ska betalas in om de inte räcker till för att betala ut pensionerna. De svenska pensionärerna får istället sänkta pensioner när bromsen slår till. De sitter också i klorna på den odemokratiska Pensionsgruppen som stoppar alla förbättringar av pensionärernas ekonomi.

Så för många pensionärer är det nog Sverige som är ett ruttet land.

3 kommentarer på “Norge, Norge – det är ett ruttet land?

 1. Harald A. von Schlippenbach

  Läser man detta, så blir man väldig lessen. Hur ofta har vi inte hörd att Sverige är ett undebart land, som ser efter sina gamla. Det finns inget land i världen som ser efter sina pensionärer. Detta får man höre vid varenda intervju som politiker ger i medierna. Tror de att genom att vi blir äldre, att vi inte förstå att vi blir lurade. 60% av lönen i pension är en dröm som kommer att vara en dröm, om vi pasionärer inte se till att vi får det. Gå med i pansionärs föreningarna och försvara dina rättigheter, välj det parti som ser efter dina intressen, och tror ej att vi får nogonting gratis. Ovanstående artikeln bevisar hur vi pensionärer blir lurade av det politiska etablissemanget.

  Gilla

 2. Paula Lindgren

  Pensionerna i Sverige går inte att leva på,Min mamma hadde mer i pension en min månadslön ,så Sverige är ett ruttet land när det gäller att ta hand om sina pensionärer .Något måste göras ,inte bara en massa tomt prat från våra politiker.

  Gilla

 3. Lars-Inge Larsson

  Om jag fattade rätt så har inte de norska pensionärerna inte motsvarade bostadstillägg så om man skall jämföra lägsta pensionerna får man nog ta hänsyn till det,trots detta är norska pensioner väsentligt högre, största boven är ju att norska pensioner räknas upp med löner och svenska med priser

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: