Åldersdiskriminering Konsumentpolitik Kontanter Pensionärsråd

En vinst att räkna hem för PRO:s påverkansarbete?

Idag krävs en skriftlig bekräftelse av dig som konsument, för att ett avtal som ingåtts genom telefonförsäljning ska vara giltigt. Det kan du tacka PRO för. PRO har tillsammans med andra aktörer arbetat för att få igenom en lag på området i flera år. Så det här är en vinst att räkna hem för PRO:s påverkansarbete.

Bakgrunden är förstås de oseriösa telefonförsäljare som uppmärksammats i media och som har upprört allmänheten.  Det handlar om påstridiga säljare och utnyttjande av utsatta människor genom aggressiv marknadsföring via telefon. I en gemensam debattartikel med bland andra Sveriges Konsumenter formulerades, i slutet av 2016, kravet att stoppa den oseriösa telefonförsäljningen.

Efter att ha dragits i långbänk drevs lagen igenom trots en massiv lobbying från telesäljbranschen, som hävdade att lagen skulle riskera jobben. Och när man riskerar jobb så lyssnar politiker. Men från och med 1 september 2018 gäller alltså den nya lagen om skriftligt avtal vid telefonförsäljning.

Samma motsättningar mellan kommersiella aktörer och allmänheten finns nu runt frågan om kontanternas bevarande och ansvaret för detta. Riksbankskommittén, med bred representation från de politiska partierna, har lagt fram ett delbetänkande, Tryggad tillgång till kontanter, där de stora bankerna i Sverige föreslås ha ansvaret för att kontanthanteringen runt om i landet ska fungera.

Den här gången är det bankerna genom Bankföreningen och företaget Bankomat AB som skriker högst och syns i debatten och kräver att det minsann är staten som ska ta det ansvaret. Det finns dock en poäng med att bankerna ska ha ansvaret, anser PRO. Om bankerna, enligt förslaget, får ansvaret för tillgången till kontanttjänsterna i hela landet så ökar möjligheten, och incitamenten för, att hålla igång hela kontantkedjan både på landsbygden och i storstäder. Detta är oerhört viktigt för både handeln, föreningar och privatpersoner. PRO stödjer kommitténs förslag i ett gemensamt remissvar med de andra pensionärsorganisationerna.

Dessutom börjar PRO göra uppror mot kontantfria varuhus. Som i Gävle där både IKEA och Åhléns testar kontantlöst. PRO Gävleborg går så långt att man uppmanar till bojkott av kontantlösa butiker. I en debattartikel, och även i reportage som synts i flera MittMedia-tidningar, lyfter de fram sitt budskap.

Frågan är om PRO denna gång har någon chans mot de kommersiella aktörerna. Men förhoppningsvis kan PRO ta hem denna vinst också.

Sakkunnig hälsa och friskvård, konsumentpolitik.

2 kommentarer på “En vinst att räkna hem för PRO:s påverkansarbete?

  1. Sven Gustavsson

    Mycket bra agerat av PRO-Gävle, hoppas fler tar efter.Jag ska ta upp det på vårt nästa möte.
    Sven Gustavsson PRO Västerhaninge

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: Nu måste bankerna ta ett större ansvar för kontanthanteringen – Rakt på – PRO:s sakkunniga bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: