Folkhälsa Läkemedel Tandvård

150 000 skäl till att tandvården borde omfattas av hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd

SVT Nyheter har inlett en granskning av tandvården. Det är helt nödvändigt. Alltför många pensionärer tvingas att avstå vård av ekonomiska skäl. Det är oacceptabelt att tillgången till livsnödvändig vård uteblir av ekonomiska skäl.

En god munhälsa är en förutsättning för hälsa och välbefinnande. Äldre personer är i en period av livet då vårdbehovet ökar, samtidigt som inkomsten minskar. Drygt 300 000 pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns och den andelen har ökat över tid. Ett långt liv innebär skador och slitage i munnen och på tänderna. Äldre personer har också förhöjd risk för kroniska sjukdomar och använder sig ofta av många olika läkemedel som påverkar munhälsan och ökar vårdbehovet.

PRO presenterade förra året två rapporter om tandvården. I en telefonundersökning, gjord av Kantar SIFO på uppdrag av PRO, framkommer att drygt var tionde pensionär har avstått tandvård, trots behov, under de senaste 12 månaderna. Det är betydligt vanligare att avstå vård om man bor i ett hushåll med en låg hushållsinkomst. Drygt hälften av dem som har avstått vård har gjort det av ekonomiska skäl. Omräknat till antal pensionärer motsvarar det 150 000 personer. Det är 150 000 pensionärer för många och lika många skäl till att tandvården borde omfattas av hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd.

Jag har fått sköra och dåliga tänder alltsedan jag började medicinera 1995. Att byta ut tänder är alldeles för dyrt så nu går jag med dåliga tänder och har fått svårt att tugga för att det gör ont. Jag är 70 år. Jag har ansökt om bidrag från en stiftelse så att jag kan laga eller dra ut dom tänder som gör ont. Jag hoppas jag blir ”bönhörd”.

Så beskriver en pensionär sin situation i rapporten ”Bit ifrån”.

Sverige har i ett internationellt perspektiv en fantastisk välfärd som ger tillgång till vård av god kvalitet som fördelas efter behov, och inte storlek på plånbok. Men det gäller inte vård i munnen. Äldre som inte har råd att gå till tandläkaren hänvisas till kommunens socialtjänst eller till välgörenhet. Det är hög tid att laga det hålet i välfärdsstaten. Munnen är en del av kroppen och tandvård måste därför ingå i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd.

2 kommentarer på “150 000 skäl till att tandvården borde omfattas av hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd

  1. Håller fullständigt med att tandvården borde omfattas av hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd! Jag är snart 75 år och äter 4 olika mediciner.

    Gilla

  2. Birgitta lLarsson

    Ja och eftersom nu undersökningar visar att tandläkarna saltar dessutom räkningarna och dessutom lurar staten på en hel del så borde de göra en stor och genomgående analys. Hur detta kan stämma är vi inte alla ansvarstagare hur det går till med våra skattepengar. Tandläkarna bore subventionera efter denna upptäckt för detta är bedrägeri. Inte undra på att pensionärer inte över huvudlaget har råd att nyttja dessa tandläkare som skottat pengar av all inte bara en vis kategori av befolkningen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: