Äldreomsorg

Vem tar hand om min mormor? Ett lotteri med få vinnare.

Många av oss vet att äldreomsorgen har mycket att arbeta med innan äldre och anhöriga kan känna sig helt trygga. För min 72-åriga mormor är en av de allra viktigaste personerna den i äldreomsorgen som utför den dagliga vården och omsorgen i hennes eget hem.  

PRO har länge påtalat att personalen inom äldreomsorgen behöver bättre villkor enligt devisen ”det som är bra för personalen är bra för de äldre”. Det är inget enkelt jobb att ta hand om äldre och det ställer höga krav med rätt kompetens.  

Det är brist på undersköterskor och i den mån de finns så är det svårt att veta vilken kompetens som undersköterskan faktiskt besitter. I dag får arbetsgivaren själv avgöra vem som är undersköterska, då undersköterskeyrket är helt oreglerat. I klartext betyder det att i princip vem som helst kan få anställning som undersköterska. En undersköterska i den ena kommunen kan betraktas som vårdbiträde och i en annan kommun något helt annat. Vem är det egentligen som tar hand om min mormor? 

En nyligen publicerad utredning (SOU 2019:20) lägger flera förslag för att reglera yrket. Utredningens förslag om att undersköterskans yrkestitel blir skyddad med tydliga kompetenskrav, samt att det införs en nationell standard på vård- och omsorgsutbildningen är ett steg i rätt riktning. Med en skyddad yrkestitel fastställs vilka kompetenser som en undersköterska ska ha för att få kalla sig undersköterska. Skillnaden jämfört med en legitimation är bl.a. att en legitimation kan återkallas.  

Även om PRO välkomnar utredningens förslag är vi inte helt nöjda. Antalet undersköterskor minskar trots att behovet av kompetent personal inom äldreomsorgen ökar och istället så anställs fler vårdbiträden ute i kommunerna.  

Det finns en fara i detta, en skyddad yrkestitel riskerar att få väldigt liten effekt om arbetsgivaren inte anställer undersköterskor utan ersätter dem med vårdbiträden. Då är mycket lite vunnet.  

Personligen så funderar jag ibland på mormor, Britt-Ingers, medicinering, vem tar hand om den? Hennes dosett är ju fullproppad med diverse färgglada tabletter. Eller har hon koll på det själv? Om den hanteringen av läkemedel brister kan det få stora och allvarliga konsekvenser, därför är det rimligt att arbetsuppgiften utförs av undersköterskor i det fall den delegeras. Det har vi fört fram i vårt remissvar.

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) så riskerar det att saknas 160 000 utbildade personer för att klara äldreomsorgen år 2035. Om (o)intresset för att genomgå utbildningarna inom vård och omsorg håller i sig så kommer vi ha färre utbildade år 2035 jämfört med idag. Det är oroande siffror. Det måste bli attraktivt att arbeta med ett så viktigt välfärdsyrke som att ta hand om äldre i behov av vård och omsorg. En reglering av yrket kan vara en väg att höja statusen. 

Det är dags att utmana lotteriet inom äldreomsorgen. Det är inte värdigt vår generella välfärdsmodell att det ska finns vinnare eller förlorare, allas mormor har rätt till en trygg och säker ålderdom. 

0 kommentarer på “Vem tar hand om min mormor? Ett lotteri med få vinnare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: