Digitalt utanförskap Konsumentpolitik

Den kommunala konsumentvägledningen ska utvecklas – inte avvecklas!

Mittmedia sprider i dagarna en artikel på ledarplats som uppmanar kommuner att lägga ner den kommunala konsumentvägledningen för att spara på skattemedel. Artikeln, som i flera tidningar har titeln Fäll inga tårar när kommuner lägger ned konsumentvägledningen, bygger enligt Konsumentvägledarnas förening och Sveriges Konsumenter på missuppfattningen att allt kan lösas via internet eller telefon. Det är ingen svårighet för ledarskribenten själv eller andra välutbildade, svensktalande konsumenter med relativt god kunskap om hur man söker svar på sina konsumentrelaterade frågor på nätet, fortsätter organisationerna i sitt debattsvar Konsumentvägledning är en investering. PRO fäller knappast några tårar. Vi kräver att den kommunala konsumentvägledningen ska bli bättre och mer tillgänglig.

Vi ställs dagligen inför svåra och ibland omöjliga val på en svåröverskådlig och global marknad där mycket idag sker på nätet. Samhället blir mer och mer digitaliserat och det leder till svårigheter för många. En majoritet av besökarna hos den kommunala konsumentvägledningen är äldre personer och personer med annat modersmål. Men även andra personer med olika utmaningar eller funktionsvariationer är i behov av det personliga mötet. Det förebyggande arbetet som kan riktas mot till exempel skolor, pensionärsorganisationer eller företag kan inte heller erbjudas av den statliga konsumentvägledningen Hallå konsument som kommuner utan vägledning hänvisar till.

Kommunernas konsumentvägledning har den lokala förankringen och kan ge ett personligt stöd. Där arbetar personer som är riktiga proffs och kan hjälpa till i många olika situationer. De hjälper konsumenter både före och efter köp av varor och tjänster. Konsumenter som inte är överens med företaget i samband med ett köp kan få konsumentvägledningens hjälp att lösa tvisten så att det inte ska behöva gå så långt som till ett fall hos Allmänna reklamationsrätten, ARN, där många hamnar idag.

Men är den kommunala konsumentvägledningen på väg att försvinna? Konsumentverkets årliga kartläggning, Läget i landet – KVL 2019, visar att allt färre kommuner har konsumentvägledning och att det blir färre för varje år. Under 2018 hade 219 av 290 kommuner konsumentvägledning – vilket var 15 färre än året innan. Dessutom har ett tjugotal kommuner lagt ner sin konsumentvägledning sedan 2018. En orsak är frivilligheten men en annan är inrättandet av Hallå konsument under 2015. Detta har bidragit till att fler kommuner lägger ner istället för att utnyttja avlastningen för att utveckla sitt förebyggande arbete och erbjuda personliga möten.

När allt fler kommuner måste vända på slantarna riskerar frivillig verksamhet som konsumentvägledningen att få stryka på foten. Det så viktiga personliga mötet försvinner och man inser inte heller att vägledningen är en investering och att man till och med kan tjäna pengar på att medborgare inte ska behöva hamna i skuldfällan. Dessutom vinner de lokala företagen på att lösa sina tvister med konsumenterna hos en konsumentvägledare istället för att i slutändan hamna som ett fall hos ARN.

Statskontorets rapport Det oberoende konsumentstödet från i år föreslår att regeringen ska överväga om konsumentvägledningen fortsatt ska vara en frivillig uppgift för kommunerna samt fundera på hur det i så fall ska regleras och kompenseras. PRO anser att det inte är något att fundera över. Det finns ett behov här och nu av personlig hjälp och stöd – samt av en ökad kännedom om konsumentstödet i stort. Den kommunala konsumentvägledningen ska utvecklas – inte avvecklas!

Sakkunnig hälsa och friskvård, konsumentpolitik.

0 kommentarer på “Den kommunala konsumentvägledningen ska utvecklas – inte avvecklas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: