Äldreomsorg Okategoriserade Pensionärsråd Välfärdens finansiering

Därför måste vi tala om ojämlikheten i äldreomsorgen

Svensk äldreomsorg står inför ett akut politiskt vägskäl som i grund och botten handlar om vi vill se en god och jämlik äldreomsorg i Sverige eller om de egna resurserna ska avgöra vilken vård och omsorg du får på ålders höst. Vilken väg politiken än väljer att ta så kommer det att få betydelse för de allra flesta invånares sista tid i livet. Din och min också.

Att äldreomsorgen står inför en jätteutmaning redan nu skriver de flesta under på. Antalet äldre blir allt fler och personalens villkor är överlag tämligen usla och ibland rent av arbetstagarfientliga. Arbetsmiljöverket finner brister i 90 procent av de granskade verksamheterna. På vissa håll fungerar det bra, men på många håll fungerar det inte alls. 

Samtidigt vet vi att landets kommuner och omsorgsföretag kommer att behöva rekrytera åtminstone 10 000 nya medarbetare varje år de närmsta åren. Och det duger inte med vilka som helst, det krävs kompetenta medarbetare, med rätt utbildning, för att trygga en värdig sista tid i livet. Det är en enorm utmaning för både arbetsgivare och utbildningssystem. 

Helheten behöver ett ordentligt lyft och det kommer att kosta pengar. Enligt regeringens egna beräkningar saknas 90 miljarder de kommande två mandatperioderna[1]. Det kräver tydliga politiska prioriteringar av välfärden för landets äldre. Finns den politiska viljan är min övertygelse att det är fullt möjligt att nå dit.

Vi har under lång tid byggt upp ett fantastiskt välfärdssamhälle, med höga jämlikhetsambitioner. Äldreomsorgen har varit, och är, en viktig del av välfärdsbygget. En fungerande äldreomsorg minskar pressen på anhöriga, som istället kan delta i arbetslivet fullt ut, med vetskapen om att deras äldre anhöriga har ett gott liv. 

Vi behöver fortsätta investera i välfärden för äldre. För visst vore det något med en omsorg som utgår ifrån individens behov och önskningar? Där Asta som vill duscha ofta får lova att göra det. Eller där Farid, som vill ha det lite mer städat hemma hemma, får städhjälp oftare än varannan vecka. Jag själv är förtjust i att äta den där extra korvmackan på kvällen, tänk om min framtida äldreomsorg kan erbjuda mig det? Där jag dessutom känner mig trygg i vetskapen att om just mina föräldrar blir dementa, så kommer de mötas av kompetens personal i en trygg och säker miljö, med den allra bästa omvårdnad de kan få utifrån den senaste forskningen. Och där det gäller för allas föräldrar, inte bara mina. Den möjligheten, och individuella friheten, inom äldreomsorgen vill jag möta. Helst redan igår.

Det kan låta som en utopi, men det är politiskt möjligt att nå till en jämlik och fantastisk äldreomsorg i hela landet. Jag lyssnade på Per Molander, som leder arbetet i regeringens jämlikhetskommission, på ett seminarium i helgen. Han konstaterade att orsaken till att jämlikheten har minskat i Sverige är politiskt fattade beslut. Politiken gör skillnad.

Ett sätt att visa politisk vilja och handlingskraft är att ge kommunerna mer resurser till sin verksamhet.

Vi måste helt enkelt prioritera investeringar i äldreomsorgen och det är inte ”bara” bra för de äldre. Äldreomsorgen, hur den fungerar eller inte fungerar, påverkar hela samhället. Den har en viktig roll att spela för de äldre, deras anhöriga och för de som själva någon gång har tänkt att bli äldre. Äldreomsorgen är en del av den sociala infrastrukturen som i min mening borde prioriteras långt före stora skattesänkningar. 

Just nu pressas äldreomsorgen från alla håll, därför har vi tagit upp frågan om resurser och personalförstärkning på ett seminarium i riksdagen tillsammans med Kommunal inom ramen för vår äldreomsorgsallians. Där lyfte vi också behovet av att involvera pensionärsråden i arbetet med att utveckla äldreomsorgen. Det är särskilt viktigt i tider av hårda politiska prioriteringar.

Det är dags att välja väg nu. Det vi vill se mer av i framtiden behöver vi ta fasta på redan idag.


[1] 2019-12-01 https://www.regeringen.se/49cdbb/contentassets/b0af8193b38c44b881b66df98acd4219/presentationsbilder-sveriges-aldre-har-ratt-till-valfard-av-hog-kvalitet.pdf

4 kommentarer på “Därför måste vi tala om ojämlikheten i äldreomsorgen

 1. Hej!
  Jättebra artikel!
  En fråga en del dokument brukar det finnas en ikon FB längst ner på dokumentetn så att man kan direkt lägga ut det på FB sidan som vi har

  Önskar dig en fin dag!

  PRO Kalix

  Ulla Granström

  Hallonstigen 21

  95241 Kalix

  070-3336076

  ________________________________

  Gilla

  • Carina Benjaminsson

   Hej!

   Tack! Vad kul att du tyckte att min bloggpost var bra! Längst ner på sidan så ska det finnas en delningsfunktion. Den ligger under min källhänvisning, så ovanligt långt ner. Jag hoppas att du hittar den, annars går det bra att kopiera webbadressen och klistra in i statusraden på Facebook. Men det är förstås mer omständligt.

   Vänligen Carina

   Gilla

 2. Hej jag förstår inte tidsplanen, enligt min räkning så kommer det att ta mer än 4 år innan kanske något beslut fattas. Är detta sant? Om detta är sant så tar det all för långt tid. Sedan är sammansättningen helt förkastligt. De som ingår är bara inställda på det ekonomiska och inte det sociala innom äldrevården.
  Hela denna utredning är återigen ett spel för gallerierna, så att vi gammla tror att regeringen gör någoting åt det verkliga problemen, som har funnit i ett flertal år utan att någon regering har tyckt det var värt att undersöka och ändre pensionssystemet. För det är det det är fel på. Sverige ligger i botten när det gäller pansunerna och då framförallt för kvinnorna. Så ett starkare upprop från PRO mot regeringen skulle inte skada.

  Gilla

  • Carina Benjaminsson

   Hej!
   Tack för din kommentar!
   Vilken tidsplan är det du menar? Regeringen fattar beslut om budget varje år, dessutom kan man göra vissa justeringar även på våren. Det finns alltså alla möjligheter att prioritera äldreomsorgen, sedan beror ju besluten på vad den politiska majoriteten väljer att lägga pengarna på och nästa chans att välja parti i riksdag/region/kommun får väljare först om tre år. Under tiden sitter vi förstås inte tysta i PRO, utan vi arbetar på för att förbättra villkoren för landets äldre. Både nutida och framtida pensionärer behöver få det bättre!
   Vänligen Carina

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: