Konsumentpolitik Kontanter

Nu måste bankerna ta ett större ansvar för kontanthanteringen

I november 2018 publicerade jag ett inlägg om kampen mellan de kommersiella aktörerna och allmänheten gällande den nya lagen om skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning och även i kampen om kontanternas bevarande. Lagen om telefonförsäljningen hade just trätt i kraft trots en organiserad lobbying från telesäljbranschen, som hävdade att lagen skulle riskera jobben. I kontantfrågan har det under det senaste året funnits ett massivt motstånd från bankerna, genom Bankföreningen och företaget Bankomat AB, mot ett demokratiskt beslut i frågan.

Men nu kan vi alltså glädjas åt att riksdagen har beslutat att anta regeringens lagförslag om att de större bankerna ska tillhandahålla kontanttjänster på ett betryggande sätt i hela landet. Det möjliggör kontantuttag för konsumenter, och dagskasseinsättningar för företag och ideella organisationer även i framtiden.

– Det är en seger för PRO:s folkrörelsearbete, sa Christina Tallberg efter beslutet. Att bromsa utfasningen av kontanter är angeläget för våra medlemmar och har skapat ett stort engagemang sedan vi först uppmärksammade att bankerna inte längre vill hantera kontanter. Detta demokratiska beslut kom inte en dag för tidigt.

PRO har varit en av de organisationer som starkast har drivit frågan om kontanternas bevarande. Redan runt 2010 uppmärksammade våra PRO-medlemmar runt om i landet att bankerna kontanthantering var på väg att försvinna. Under PRO:s kongress 2012 väcktes frågan på plats av PRO Värmlands ombud Lisbeth Staaf Igelström och man beslutade därefter att PRO under följande kongressperiod skulle jobba för att ”så länge vi har ett samhälle med kontanter så ska det också vara möjligt att ta ut och sätta in sådana till en rimlig kostnad”.

PRO har sedan fortsatt sitt arbete för kontanternas bevarande genom samarbetet med Kontantupproret och genomförandet av kampanjen och namninsamlingen ”Kontanterna behövs” 2016 samt genom kontakter med Riksbankskommittén och andra politiker. Och nu kan vi alltså bocka av det krav som finns formulerat i handlingsprogrammet för denna kongressperiod:  Ny lagstiftning om att bankerna ska ta sitt ansvar för tillgång till och hantering av kontanter i hela landet.

Men vi har lång väg kvar tills vi är helt nöjda. Vi vill också kunna använda våra kontanter. Den nya lagen stärker tillgången på kontanter, men reglerar inte möjligheten att använda dem. Lagen kan dock ändå göra det lättare för både handel och restauranger att ta emot kontanter. Jag undrar också om lagen kommer försent. Den kommer att börja gälla först 2021. Utredningen och remisshanteringen har dragit ut på tiden trots våra påtryckningar om att frågan ska hanteras skyndsamt. Det är bråttom att göra förändringarna då omställningen kan ta lång tid och flera studier säger att Sverige kommer att bli kontantfritt under första halvan av 2020-talet.

Dessutom misstänker jag att det kommer att finnas möjligheter att kringgå det demokratiska beslut som Sveriges riksdag har tagit. Men de kommer att upptäckas med tiden. Detta tänk grundar sig bland annat på att en del oseriösa telefonförsäljare kringgår skriftlighetskravet genom att använda otydliga sms eller en länk som skickas via mejl. Att sedan länken försvinner och konsumenten inte längre har tillgång till innehållet i det avtal den har skrivit under är väl inte riktigt tanken med lagen. Telekområdgivarna har även uppmärksammat att många äldre blir drabbade då de inte alltid förstår att det är ett bindande avtal att enbart svara ja på ett sms.

Men trots mina betänkligheter måste vi nu fira PRO:s seger i kampen om kontanterna. Vi måste också följa utvecklingen, fortsätta att opinionsbilda i kontantfrågan och se till att den nya lagen blir verklighet, innan det är försent.

0 kommentarer på “Nu måste bankerna ta ett större ansvar för kontanthanteringen