Okategoriserade

Hur påverkas pensionerna och pensionssystemet av Coronapandemin?

Dagligen rapporteras i media om effekten på våra finansiella system och vår arbetsmarknad av covid-19 Corona. Påverkan är hittills massiv med bland annat stora nedgångar på våra börser. Utgångspunkten bland de olika experterna som uttalar sig är att detta visserligen är en stor och allvarlig ekonomisk utmaning för vårt samhälle men ändå något som torde drabba oss endast under en övergående tidsperiod. Vår regering har i likhet med många andras regeringar i Europa och världen har reagerat resolut med stora ekonomiska stödprogram.

Alla känner säkert till den så kallade pensionspyramiden som visar varifrån vår pension kommer vare sig den är under utbetalning eller avser framtida förväntad pension. Det vill säga; 1) den allmänna pensionen 2) tjänstepensionen och 3) ett eventuellt eget sparande.

Inkomstpensionen är den största delen av den allmänna pensionen. Den påverkas normalt inte av rörelser på börsen. Den räknas om med den genomsnittliga löneutvecklingen i Sverige vid varje årsskifte. Det är emellertid inte osannolikt att den genomsnittliga löneutvecklingen kan komma att påverkas av de ekonomiska effekterna av Corona. Om det kommer att göra det och hur mycket vet vi först i efterhand dvs först vid kommande årsskiften. Det nuvarande pensionsysten har en automatisk balansering inbyggd (den så kallade bromsen) vilket innebär att inkomstpensionen kan komma att sänkas om värdet i AP-fonderna är så låga att skulderna i systemet överstiger tillgångarna. Efter 2008 har bromsen slagit tre gånger vilket inneburit sänkta pensioner. Vad som möjligen talar emot en framtida sänkning av pensionerna i närtid är att AP-fonderna för närvarande är relativt välfyllda.

Premiepensionen är den mindre delen av den allmänna pensionen där du självt valt placering eller gjort ett icke-val. Värdet på aktie- och räntefonder kommer att påverkas av börsens utveckling men tidigast nästa år – för 2020 är den redan bestämd. Vi har här sett nedgångar med cirka 25 procent i vissa fonder och för andra till och med mer. Börsen är för närvarande orolig med upp och nedgångar varannan dag – finns anledning att tro att den oron kan bestå så länge pandemin inte är under kontroll. De som idag är ålderspensionärer har dock relativt lite pengar placerade i premiepensionen.

Grundtryggheten det vill säga garantipensionen, bostadstillägget och äldreförsörjningsstödet påverkas inte av utvecklingen på världens börser.

Tjänstepensionen betalas av arbetsgivaren om du har eller haft kollektivavtal i ditt arbete eller en egen avtalad tjänstepension. Tjänstepensionsavtalen kan ha olika utseende (observera att du kan ha flera olika tjänstepensionsavtal). Har man så kallad förmånsbestämd tjänstepension så föreligger ingen koppling till utvecklingen på börsen. Har man den andra modellen med premiebestämd tjänstepension kan man ha olika upplägg. Endera en traditionell försäkring som påverkas mindre av börsutvecklingen eller ett upplägg med en placering i olika typer av fonder. Är tjänstepensionen till exempel placerad i aktiefonder påverkas pensionen i den delen direkt av såväl börsuppgångar som börsfall. 

När det gäller privat sparande så beror dess värdeutveckling på hur dessa medel har placerats. Har den till exempel placerats i aktier eller aktiefonder så har den direkt påverkats av börsutvecklingen. Många betraktar också den egna bostaden och amorteringar på eventuella lån med all rätt som ett slags pensionssparande. Den ekonomiska utvecklingen med eventuell högre arbetslöshet – trots massiva åtgärder från regeringen – kan komma att påverka ett framtida bostadsvärde vid en eventuell försäljning. Om det vet vi inget i nuläget.

Avslutningsvis vill jag påminna oss att den så kallade pensionsgruppen är enig om en höjning av den allmänna pensionen 2021 med som mest 600 kronor för de med en allmän pension i intervallet 9 000 – 17 000 kronor. Ett tillskott som inte ska påverka utgående garantipension eller bostadstillägg. Det inkomstpensionstillägget är nu särskilt välkommet med tanke på de förmodade effekterna på vår välfärdsmodell på grund av Coronapandemin.

Bifogar länk till Pensionsmyndigheten med råd i Coronatider för

 • Dig som har långt till pension
 • Dig som snart ska gå i pension
 • Dig som är pensionär

Bifogar även länk till Sveriges Radios ekonomieko från den 24 mars.

4 kommentarer på “Hur påverkas pensionerna och pensionssystemet av Coronapandemin?

 1. Lena Renman

  600 kr per månad, vilket djävla hån 😓 Ta bort skatten helt på alla pensioner under 12 000 kr till att börja med. Sedan kan ni höja alla låga pensioner upp till garantipensionsnivå. Hur kan det vara möjligt med ett pensionssystem som ger etniska svenskar som levt hela livet i landet, lögre pension än en ny svensk, som kom hit i fwmtioårsåldern och aldrig arbetat här eller bidragit alls. Särskilt illa drabbas kvinnor i service och vårsyreken som som fött och tagit hand om barn. Skamligt!

  Gilla

  • Ingemar Hamskär

   Hej Lena. Delar inte din uppfattning att en höjning av del allmänna pensionen med 600 kronor är ett hån även om höjningen enligt PROs uppfattning är alldeles för låg. 600 kronor är ett viktigt tillskott för de med låga pensioner och ett steg i rätt riktning. Skatt ska betalas efter bärkraft dvs har man låg inkomst ska skatten vara låg och har man hög inkomst ska den vara högre. Skatt behövs för att finansiera bland annat vår äldreomsorg. Idag betalar pensionärer högre skatt än löntagare gör på samma inkomst. PRO anser att skatten ska vara lika på lön och pension eftersom pension är uppskjuten lön per definition. Det är ett felaktigt påstående att nysvenskar får högre pension än de som arbetat i Sverige hela sitt yrkeskliv. För att t ex få full garantipension (vilket f n är max cirka 8500 kronor per månad) krävs att man varit bosatt i Sverige i 40 år.

   Gilla

 2. Det är så plågsamt att leva på drygt
  11000 kr per månad ett helt arbetsliv
  Trots att man arbetat heltid, pluggat
  skött barn, samt arbetat ideellt
  Att man vid 76 års ålder,fortfarande
  Dra in på maten, köpa utgående
  Livsmedel, kläder och övrigt på
  Stadsmissionen. Är det detta jag deltagit
  I
  Vilket misslyckande!!!

  Gilla

  • Ingemar Hamskär

   Hej Ingrid. Du har alldeles rätt i att vår pensionssystem levererar alldeles för låga pensioner. Det vill vi i PRO ändra på. Min förhoppning är att pensionerna blir en viktig valfråga 2022 och det blir en radikal förändring. Det förtjänar landets pensionärer.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: