Digitalt utanförskap Konsumentpolitik Kontanter

Använd kontanter nu, om du vill kunna använda dem i framtiden!

Mycket har hänt när det gäller kontantfrågan under våren och sommaren. Till exempel har butiker, kaféer och restauranger börjat skylla på coronasmittan när de inte längre vill ta emot kontanter. Något som inte har någon som helst bäring förutom att det är ett sätt för företagen att spara pengar. Det är snarare värre ur smittosynpunkt att knappa in sin kortkod på en kortläsare. Men både detta och det faktum att äldre personer har vistats mer i hemmet, och inte rört sig i samhället på samma sätt som vanligt, kan medverka till att kontanta betalningar blir mer och mer ovanliga.

Enligt en Sifo-undersökning beställd av Bankomat AB har kontantanvändningen sjunkit med hela 25 procent under våren. Rubriker som ”Användningen av kontanter rasar” har spridits i medierna. Samtidigt visar samma undersökning att en majoritet av befolkningen vill ha kvar kontanterna – hela 75 procent, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. Men då är det väl dags för oss att visa det. Enklast genom att fortsätta att använda kontanter i vardagen.

Sifo-undersökningen visar även att sex av tio svenskar, 61 procent, sällan eller aldrig har kontanter med sig. Bland personer i åldern 18–34 år handlar det om 74 procent. Bland äldre i åldern 56–79 år är det 48 procent som sällan eller aldrig har kontanter med sig. Till saken hör dock att det är en webbaserad undersökning och de som svarat är högst 79 år. Man kan bara gissa sig till hur siffrorna hade sett ut om man frågat medborgare äldre än 80 år och via något annat än internet.

En positiv trend är dock att fler äldre har upptäckt, eller blivit tvungna att använda, digitala betalningssätt och börja e-handla på nätet. Undersökningen E-barometern visar att andelen 65–79 åringar som uppgav att de e-handlat den senaste månaden plötsligt ökade i mars månad. Det blev en ökning med tio procentenheter jämfört med genomsnittet 2019 (från 54 till 64 procent). Men det hjälper naturligtvis inte den del av befolkningen som inte är digital över huvud taget. Nya siffror från Internetstiftelsen i rapporten Digitalt utanförskap 2020 lyfter fram att den äldsta befolkningen i allt högre grad blir digitala – men att runt en miljon medborgare i Sverige fortfarande befinner sig i utkanten eller helt utanför den digitala världen.

Att storbanken Nordea i juli stängde sina två sista kontor med kontanthantering i Sverige blev en tydlig symbolisk handling – ett i Stockholm och ett i Kiruna vilket Christina Tallberg kommenterade i en artikel i DN i maj. I samband med artikeln hörde flera medlemmar av sig och lyfte fram att de tycker att PRO ska tipsa alla medlemmar att byta bank från Nordea till exempelvis Forex som fortfarande har kontanthantering. Men vi kanske håller oss till att rekommendera medlemmarna att byta bank till en bank som erbjuder kontanthantering – på de platser i landet där det fortfarande går att hitta någon. Byt till en bank som ger dig det du vill ha som kund!

Många medlemmar hör också av sig och frågar om riksdagsbeslutet i november 2019 vilket innebar att kontanthanteringen ska säkras i hela landet från och med nästa år. Specifikt frågar de om varför inte bankerna måste ha kvar sin kontanthantering på kontoren. Många av våra medlemmar känner sig inte trygga med att ta ut och sätta in pengar i automater. De vill fortsatt kunna göra det över disk. Björn Eriksson, initiativtagare till kontantupproret menar, i en artikel i GP, att bankernas nedstängningar av all kontantservice möjligen är en miss i lagstiftningen. Man räknade inte med att bankerna skulle försöka minimera sin insats på området så mycket som möjligt. Han säger i artikeln att bankernas agerande nu blir ungefär som den trotsiga tonåringens, ”…men du sa faktiskt inte att vi inte fick göra så”.

Även Riksbanken har höjt rösten i kontantfrågan och kräver stärkt skydd av kontanterna på debattplats i Aftonbladet. ”Det är statens roll att se till att statligt utgivna pengar är allmänt gångbara i samhället. Därför behöver kontanter få en starkare legal ställning än i dag. Staten har nu, via lagstiftning, krävt att banker ska erbjuda vissa kontanttjänster, men den behöver även inkludera insättningar. Staten måste också kräva att butiker inom samhällsviktiga sektorer tar emot kontanta betalningar.” Något som PRO skriver under på. Vi vill både kunna ta ut, sätta in och använda våra kontanter i vardagen.

Debatten om kontanthanteringen kommer med säkerhet att fortsätta, inte minst i skenet av pågående kris där bland annat kontanter borde vara en naturlig del av framtidens krisberedskap. Men vi får inte glömma bort att om vi vill ha kontanterna kvar, vilket majoriteten av svenska folket vill, måste vi fortsätta att använda kontanter. Vi måste använda kontanter nu om vi vill kunna använda dem i framtiden.

3 kommentarer på “Använd kontanter nu, om du vill kunna använda dem i framtiden!

1. Anita Olsson

Jag använder bara kontanter. Helt perfekt.

2. Roland Fredholm

Det går inte att betala ett sjukbesök i
    V-Götalands regionen med kontanterutan det skall ske med betalkort

• Helena Morén