Allmän pension Bostäder

Bostadstillägget allt viktigare i avvaktan på rejält höjd allmän pension

Bostadstillägget är tillsammans med garantipension och äldreförsörjningsstöd en del av grundskyddet i vårt pensionssystem och ett träffsäkert verktyg för att stärka ekonomin för de pensionärer som av olika skäl har en väldigt låg pension. För att få tillgång till det behovsprövade bostadstillägget måste du ha åldern inne och göra en ansökan hos Pensionsmyndigheten. Något som många kan vara berättigade till men missar. Från PRO:s sida vill vi se en bred översyn av vårt pensionssystem med målet att få tillstånd en rejält höjd allmän pension för alla. En mer rejäl höjning – än de 600 kronorna som mest nästa år för de med låg pension trots ett långt arbetsliv – är fullt möjlig om bland annat inbetalningarna till pensionssystemet ökar. Allt talar för att pensionerna kommer bli aktuell inför och vid riksdagsvalet 2022. Våra politiker är väl medvetna om att dagens och morgondagens pensionärer är en viktig väljar- och påtryckargrupp.

Med ett sådan reform (och ett ökat utbud med billiga och anpassade hyresrätter samt ett stopp för införandet av marknadshyror) skulle behovet av bostadstillägg minska men det kommer alltid att finnas behov av ett rimligt grundskydd för de som har en låg allmän pension. Samtidigt som vi kan konstatera detta reformbehov finns det en grupp nyblivna pensionärer som får ett inkomstlyft när de går i pension på grund av ett tidigare liv med mycket små inkomster och svag ekonomi i övrigt. Det finns även en stor grupp med pensionärer som har en mycket bra pension med stöd av framförallt tjänstepensionen men även deras motsats finns – närmare bestämt de så kallade fattigpensionärerna (enligt EU:s definition av relativt fattiga) och en stor grupp pensionärer som har obetydligt mer i pension efter ett långt arbetsliv än de som har fullt grundskydd i pension.

Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om bostadstillägget 2020.

Jag får i likhet med Pensionsmyndigheten (fortsättningsvis myndigheten) hela tiden många frågor om bostadstillägget. Varför har jag fått ett nytt beslut? Vem kan ha rätt till bostadstillägg? Hur räknar jag ut om jag kan få bostadstillägg? Myndigheten har svarat på de vanligaste frågorna om bostadstillägg på sin hemsida. Du kan även kontakta Myndigheteten direkt om du har frågor som du inte får svar på eller undertecknad.

Alltför långa handläggningstider för bostadstillägg

Jag får många frågor om de långa handläggningstiderna för att få ett beslut om bostadstillägg. PRO har och agerar alltjämt blåslampa på myndigheten för att korta tiderna. Vi har tidigare gjort en JO – anmälan och vi har medverkat till att regeringen tillskjutit medel till myndigheten så att handläggningstiderna ska kunna kortas genom att fler handläggare kan anställas.

Efter förnyad kontakt med myndigheten härom veckan så kan jag konstatera att de alltjämt föreligger alltför långa handläggningstider. En genomsnittlig handläggningstid för de äldsta ärenden kan vara uppåt året – det gäller framförallt de så kallade ändringsanmälningarna enligt myndigheten. Det är förstås en oacceptabelt lång tid även om den som ansöker och beviljas tillägg inte missar något bakåt i tiden räknat från dagen för ansökan (en viss rätt till retroaktivitet föreligger).

Det jag får fram vid min kontakt är också att myndigheten för närvarande har en stor pågående avarbetning av dessa ärenden och räknar med att med stöd av ett nytt mer automatiserad handläggningssystem och nyanställda färdigutbildade handläggare så kommer handläggningstiderna att kunna kortas. Handläggningstid kan enligt myndigheten variera med allt från några dagar till flera månader beroende på kompletteringsgraden och om man sökt via pappersblankett eller via webben. Alla uppgifter ifyllda och ansökan eller ändring via webben betyder i regel kortare handläggningstid.

Hur kan PRO eller den som ansöker om bostadstillägg bidra till att korta tiderna?

PRO kan bidra till att korta handläggningstiderna genom att sprida information om bostadstillägget till våra medlemmar och hur man ansöker (till exempel genom en blogg som denna). PRO kan även överväga att kräva att regeringen agerar igen om inte situationen avsevärt förbättras i närtid.

Som sökande kan man påverka handläggningstiden genom att lämna in en komplett ansökan och då helst via webben (mer automatisering = snabbare handläggning). Att tänka på är dock att alla våra medlemmar inte har datorvana eller anhöriga t. ex barn eller barnbarn som kan hjälpa till. Om du ändå måste fylla i pappersblanketten tänk då på att svara på alla frågor och glöm inte skriva under.

Några andra viktiga budskap till den som ansöker om bostadstillägg är följande;

–   Gör en preliminärberäkning innan du söker för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg.

–   Läs på pensionsmyndighetens hemsida vilka uppgifter som behöver vara med innan man        ansöker.

–    Ansök/anmäl ändringar helst via webben – delvis eller hel automatisering = snabbare handläggning. Om man inte kan själv be som sagts ovan en anhörig hjälpa eller hör av er till myndigheten.

2 kommentarer på “Bostadstillägget allt viktigare i avvaktan på rejält höjd allmän pension

 1. Irene Karlsson

  Javisst är det bra med höjda pensioner. En sak undrar jag varje gång man pratar om höjda pensioner. Har själv jobbat i 43 år men aldrig heltid, för att hinna med min familj med man och barn. Även jobba fackligt, varit fritidspolitiker deltagit i Socialdemokraterna i min kommun m.m. Jag tycker varje gång att när pensionerna höjs så är det aldrig skiktet från 8000-12000 kr i månanden förre skatt. Det finns många pensionärer med denna låga pension och inte får de höjt sin pension med 600 kronor. Det är dessa pensionärer med så låga pensioner som behöver dessa 600 kronor mest. Man hänvisar till bostadstillägget, det som nästan endast ensamboende får. Jag undrar varför ingen kommenterar detta att många har låg inkomstpension och det är där som man skall lägga de största ökningarna så de också kanske en dag får pension med 11,000 och där utöver. Tittar man inte för mycket på vad Stockholmarna tjänar som alltid har haft högre löner än en del av övriga Sverige.

  Gilla

  • Ingemar Hamskär

   Hej Irene. Jag håller med dig om att den allmänna pensionen är alldeles för låg. Den höjning om som mest 600 kronor nästa år för de som arbetat ett långt arbetsliv med låga löner och med en allmän pension mellan 9 – 17 000 kronor är inte tillräckligt och löser inte de grundläggande problemen som finns i pensionssystemet. PRO vill se en bred översyn av hela pensionsystesmet med målsättning väsentligt höjda pensioner och ett rimligt grundskydd. Enligt min bedömning och förhoppning kommer höjda framtida pensioner bli en viktig valfråga 2022. Idag har vi alldeles för många pensionärer som är beroende av garantipension i kombination med bostadstillägg – nu är det hög tid at höja inkomstpensionen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: