Allmän pension

Den osakliga särbehandlingen av pensionsinkomster måste få ett slut.

Principen att pension ska beskattas lika med löneinkomster är en grundläggande rättviseprincip för PRO. Alltjämt betalar pensionärer mer skatt än lönearbetare på samma inkomst. Hur kan det vara möjligt i en upplyst demokrati att regering och riksdagen fattar beslut som i praktiken är en särskild och orättvis pensionärsskatt?

PRO har sedan lång tid tillbaka kritiserat den skatteklyfta som uppstått genom ett antal jobbskatteavdrag som beslutats av riksdagen genom åren. PRO:s kritik har bidragit till att skatteklyftan succesivt minskat och inför presentation av statsbudgeten för 2021 denna höst var förväntningar stora från PRO att skatteklyftan nu – som utlovats – skulle passeras till historiens soptunna.

Det började bra.  Statsministern uttalade följande om principen om lika beskattning inför det nya budgetåret i regeringsförklaringen den 8 september 2020:

”Skillnaden i beskattning mellan pension och lön ska tas bort helt”.

Det stämde emellertid enbart delvis visade det sig vid en närmare granskning. Två skattereformer presenterades i budgeten med bäring på det ovan sagda.

Den ena var en skattereduktion som en del av den gröna skatteväxlingen. Tyngdpunkten ligger här främst på låga och medelhöga inkomster och inkluderar även pension och andra socialförsäkringsförmåner. Detta förslag är det mest omfattande. Utöver det presenteras också en tillfällig Coronabonus till de som arbetat genom krisen. Även denna satsning riktas främst till låginkomsttagare. Den ska gälla 2021 och 2022. Syftet med förslaget enligt regeringen är att hantera ökade arbetskostnader till följd av pandemin. Pensioner är inte inkluderade i denna skattesänkning.

Innebörden av förslagen sammantaget blir därför att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare inte kommer att upphöra helt förrän förhoppningsvis 2023 det vill säga först efter riksdagsvalet 2022. Förslaget är en del av en överenskommelse med samarbetspartierna C och L. PRO är djupt besviken och kritisk till att inte skatteklyftan upphör helt redan vid kommande årsskifte och är djupt kritisk till de politiker som vill fortsätta denna osakliga särbehandling.

Molnen tornar nämligen upp sig mot principen om likabehandling av pensionärer och löntagare när vi granskar oppositionens skuggbudgetar. Det kan till exempel handla om nya jobbskatteavdrag.  Vi kan således förväntas oss en kommande politisk strid om hur man betraktar pension och hur man vill gynna landets pensionärer – en allt större och viktigare väljargrupp. Det är viktigt att frågan om våra pensioner kommer högt på dagordningen för alla våra riksdagspartier inför och vid riksdagsvalet 2022. Det kommer i vart fall PRO att försöka bidra till.

PRO:s uppfattning är glasklar. Pension är uppskjuten lön och inte något bidrag. Det ska beskattas lika med lön. Likabehandlingsprincipen bör omfatta såväl pensionärer som de som tidigare benämndes förtidspensionärer och har sjukersättning. Vårt pensionssystem är finansiellt stabilt men levererar alldeles för låga pensioner till alltför många pensionärer. Pensionssystemet är underfinansierat – mer pengar måste tillföras genom dels höjda pensionsavgifter dels överföringar från statsbudgeten med målet om en rejält höjd allmän pension och ett bra grundskydd. Den slutna pensionsgruppen i sin bunker bör läggas ned och hela vårt pensionssystem ses över. Det måste bli ett slut på detta ständiga lappande och lagande.

3 kommentarer på “Den osakliga särbehandlingen av pensionsinkomster måste få ett slut.

1. Lennart Blom

Håller med helt. Nuvarande system måste upphöra, jämför med våra nordiska grannar som ger pensionärerna vettiga inkomster.

2. Denna diskusion har pågått i flera år, Regeringen och partierna lovar och lovar, vi glömmer och glömmer och väljer dessa partier och personerna om igen och igen.
    Nej kommer det inget beslut valstreika eller välj ett parti som driver den frågan och håll trycket uppe. Det verkar som om dessa unga politiker glömmer bort oss äldre mer och mer.
    Tillväxt immigration samt globaliseringen verka vara mer intressanta frågor att arbeta med.
    Så pansionärer låt er inte luras igen vid nästa val, sätt press på alla partier även Socialdemokraterna, som har svikit oss alldeles för länge.

• Ingemar Hamskär

Vårt pensionssystem behöver ses över i sin helhet i syfte att höja den allmänna pensionen rejält och vi behöver en rejält upprustad äldreomsorg. Vi behöver sätta press på alla våra politiker inför och vid valet 2022 för se till att bristerna i vårt pensionssystem kommer upp högt på den politiska dagordningen. Det kommer att vara mitt och PROs mål det närmaste året. Om alla pensionärer använder och höjer sin röst är vi en stor kraft som kan förändra och flytta berg – Öka inbetalningarna till det underfinansierade pensionssystemet – Höj den allmänna pensionen!