Allmän pension

Pension är uppskjuten lön – löntagarkollektivet avstår nu cirka 552 miljarder i lön för sin framtida pension.

Den totala pensionen du erhåller består som bekant av olika delar.  När det gäller den del av den statliga pensionen som inbetalas via avgifter på främst lön går huvuddelen till inkomstpensionen (en mindre del går till premiepensionen). Insättningen bokförs årligen för varje pensionssparare men avgifterna i fördelningssystemet utbetalas i princip direkt som pension till dagens pensionärer.

För arbetsinkomster upp till drygt 40 000 kronor brutto per månad (taket) utgör den statliga inkomstpensionen en stor del av de flesta pensionärers inkomster. PRO:s arbete för väsentligt höjd pension har därför sitt fokus på att höja den del som ligger under detta tak. Det ska helt enkelt ha lönat sig att ha arbetat ett långt arbetsliv när man kvitterar ut sin pension.  Detta bör ske samtidigt som vi värnar de som är utslitna i förtid och vårt arbete för att de med de allra lägsta inkomsterna /pensionerna ska få ett värdigt pensionärsliv.  

I år bokförs en insättning på 288 miljarder kronor dvs. i snitt 48 596 kronor per person på 5 926 346 pensionssparares konton för inkomstpension (Källa Pensionsmyndigheten). Beloppet har ökat med 10 miljarder jämfört med 2019. Den maximala insättningen till inkomstpensionen för hela året 2019 är 77 280 kronor vilket sammanhänger med att man inte tjänar in allmän pension på inkomster över taket som för närvarande är 40 250 kronor per månad.

Det ovan sagda gäller således den statliga inkomstpensionen. I dagarna har även den årliga insättningen av intjänade premiepensionsrätter satts in på pensionsspararnas konton. I år uppgår insättning till 44,5 miljarder kronor enligt Pensions-myndigheten. För de som har tjänstepension så betalar arbetsgivarna i år in cirka 220 miljarder kronor i tjänstepensionsinsättningar till sina anställda. Årets sammanlagda pensionsrättsinsättning blir då cirka 552 miljarder.

Trots att det är mycket pengar är det enligt PRO:s uppfattning inte tillräckligt. Mer pengar behöver tillföras pensionssystemet för att alla våra medlemmar ska få minst 60 procent av sin slutlön i statlig inkomstpension. Den beslutade höjningen via ett inkomstpensionstillägg 2021 är välkommet men löser inte problemen i vårt nuvarande pensionssystem med bland annat alldeles för låga pensioner för alltför många pensionärer. PRO kommer att fortsätta att med kraft verka för höjd allmän pension inför och under valrörelsen 2022.

Utöver dessa nya pengar som nu betalas in till våra pensionssystem så räknas värdena upp (eller ner) årligen med olika index. Inkomstpensionen och tilläggspensionen ökar med 0,5 procent i januari 2021 enligt Pensionsmyndighetens prognos. Även de som helt eller delvis har garantipensionen kommer att få en höjning med ungefär lika mycket. Om dessa förändringar och om det numera i Sveriges riksdag beslutade inkomstpensionstillägget 2021 kan ni läsa i mitt tidigare blogginlägg och på Pensionsmyndighetens hemsida.

Avslutningsvis och för att återanknyta till rubriken ovan så fortsätter vårt arbete för att pension inte ska beskattas hårdare än lön.

Trots den påfrestande pandemin vill jag önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt År – Det finns trots allt en gnutta ljus i tunneln.

2 kommentarer på “Pension är uppskjuten lön – löntagarkollektivet avstår nu cirka 552 miljarder i lön för sin framtida pension.

 1. Hjördis Jönsson

  Läste på pensions myndigheten 1 procent..inte mycket att hurra för..

  Gilla

 2. Ingemar Hamskär

  Hej Hjördis
  Det du läste på Pensionsmyndighetens sida torde avse den årliga automatiska indexeringen av pensionen endera på grund av inkomstutvecklingen eller prisutvecklingen. Enligt tidigare prognoser skulle den leda till sänkta pensioner 2021 på grund av pandemins effekter men så blev inte fallet. PROs krav är väsentligt höjd allmän pension och vi hoppas att det blir en viktig fråga inför valet 2022 så en enig riksdag kan besluta om en sådan reell förstärkning av pensionerna Med vänlig hälsning Ingemar Hamskär

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: