Konsumentpolitik Kontanter

Kontanter – snart en lyx få förunnat

Jag läste i Falu-kuriren att Furudal har fått sin första bankomat på orten. Furudal ligger i Rättvik men cirka fyra mil utanför stadskärnan. Här har diskussionen och förfrågningarna om att få en bankomat pågått i 40 år utan resultat. Bankerna har hävdat att det är för dyrt. Men i och med den nya lagen som trädde i kraft vid årsskiftet har Furudalingarnas önskemål äntligen gått i uppfyllelse. Till mångas glädje. Det blir enklare och det känns till och med lite lyxigt, hävdar den före detta handlaren.

Orsaken till den nya bankomaten i Furudal hittar man i lagen om bankernas ansvar för att tillhandahålla kontanter, som är på plats från årsskiftet. Lagen säger att tillgängligheten till kontanter ska finnas i hela landet – i stad och på landsbygd. Men bankerna är inte nöjda med att en enig politikerkår i riksdagen har satt ner foten och bestämt vad de ska göra. De hävdar att när efterfrågan på kontanter minskar så minskar också incitamenten för kommersiella aktörer som banker, kontantserviceföretag, värdebolag och handlare att hantera kontanter. Att bankerna vill att staten ska ta ansvaret och kostnaden för kontanterna kan inte ha undgått någon efter den välorkestrerade informationsoffensiven som synts i så gott som alla lokaltidningar i hela landet den senaste tiden.

Och visst har kontantanvändningen gått ner. Med cirka 30 procent under en tioårsperiod, vilket är historiska förändringar. Men bara under pandemin har bankomatuttagen sjunkit med 20 procent och ICA:s uttag i bankomater respektive kassor har minskat med upp till 25 procent. En stor del i detta beror på att många äldre som använder kontanter i högre grad har hållit sig undan från butiker, kaféer och restauranger. Dessutom har föreningslivet – inte minst inom PRO – legat på is.

Handeln och restauranger har under pandemin beskyllt sedlar och mynt för att sprida smitta och har lättare kunnat få motiv för att lägga ner sin kontanthantering. Dessutom har turisterna, som gärna använder kontanter, lyst med sin frånvaro.

Bankkontoren lägger ner sina kontanttjänster över disk i hela landet. Man erbjuder bara kontanter i bankomater. Lagen som hävdar bankernas ansvar reglerar inte hur kontanter ska tillgängliggöras – och bankerna gör då minsta möjliga insats. I september meddelade Handelsbanken, en av de få aktörerna som har kontanttjänster idag, att de planerar att stänga kontor och gå från 380 kontor till omkring 200 i slutet av 2021. Min gissning är att kontanthanteringen över disk hinner läggas ner på många håll innan kontoren försvinner.

Något som ytterligare har aktualiserat kontantfrågan är den utredning som nyligen har tillsatts av regeringen för att analysera statens roll på betalmarknaden. Anna Kinberg Batra ska som utredare efter genomlysningen komma med konkreta förslag runt digitala betalningsmedel och traditionella som mynt och sedlar. Hon var nyligen med i SVT:s Ekonomibyrån där hon var tydlig med att hon inte tror att man kan ”gå bakåt” utan ser en mer digitaliserad betalmarknad ta över. Men om vi ska bli det första landet i världen med bara digitala betalmedel så måste de vara säkra och fungera även i kris och krig.

PRO är inte motståndare till digitaliseringen i samhället. Men hävdar att alla måste få en chans att hänga med och de digitala betalningsmöjligheterna ska vara enkla att använda för alla. Så är det inte idag. Det finns begränsningar i vad man klarar av när det gäller bank-id och Swish, internetbank och betalkort. Dessutom bör man få välja själv om man vill använda kontanter så länge det är ett legalt betalmedel.

Många oroliga PRO:are hör av sig och undrar hur det ska bli i framtiden. De kräver och vill att:

 1. kontanter ska kunna användas i butiker och på restauranger och kaféer
 2. både banker och handel ska åläggas skyldighet att hantera kontanter
 3. bankerna ska upprätthålla en rimlig service, ta sitt samhällsansvar och behåller kontanthanteringen på bankkontoren i hela Sverige.

Hur ska det gå till när bankerna monterar ner sina bankkontor och gör minsta möjliga insats för privatpersoners kontantuttag och insättning av butikers och föreningars kontantkassor? Ska kontanterna bli en lyx få förunnat i framtiden? Om vi inte höjer rösten kommer bankerna att sätta agendan och trots sina enorma vinster hävda att de inte har råd att finansiera sin del av kontanthanteringen i Sverige. Något som som politikerna är eniga om att bankerna ska ta ansvar för.

Sakkunnig hälsa och friskvård, konsumentpolitik.

10 kommentarer på “Kontanter – snart en lyx få förunnat

 1. Sven Gunlycke

  Den enda möjligheten vi pensionärer har , är att bojkotta butiker som ej tar emot kontanter , och tala om för bankerna , att vi tömmer våra konton där !!

  Gilla

  • En Synpunkt på detta att tömma kontona på banken om banken slutar med kontanter är det tänkt att man skall ha alla kontanter hemma och skall man kunna betala det är ju ingen som tar emot kontanter.

   Gilla

 2. Nyman Christer

  När internethandeln fullständigt exploderat under 2020 och även fortsättningsvis troligen kommer öka vad skall vi med kontanter till. Internet köpen ökar mest inom de äldre åldersgrupperna. Du kan inte betala med kontanter på väldigt många ställen bl.a. i kollektivtrafiken pga rånrisken med mera. Varför skall vi flytta runt en massa papperslappar och metall i Sverige? Fysiska pengar har spelat ut sin roll. Det är inte en bra framtidsstrategi att kräva tillgång till kontanter överallt.

  Gilla

  • I den bästa av världar, är det aldrig störningar i bankers datasystem som påverkar möjligheten att betala med kort eller Swish. Det är heller aldrig problem med elnäten, då stormar och andra naturkatastrofer inte längre kommer att inträffa. Inga bedrägerier äger heller inte rum. All handel t.ex. mat, mediciner och andra nödvändiga varor kan man alltid handla utan störningar. Tror du på det själv?

   Gilla

   • Nyman Christer

    Jepp! Under de senaste 8-10 åren ungefär har jag inte haft en enda krona i plånboken förutom lite pengar i bilen till parkautomaten men det funkar ju inte längre heller. Under hela denna tid har det inte krånglat en enda gång…inte en gång!
    Varför förutsätta att det kommer kanske att krångla? Dåligt argument….som att säga: Jag åker inte flyg för det kan ju kanske störta!

    Gilla

   • Att handel över internet, ökar mest för den äldre befolkningen som du skriver, beror dels på att den ökar från en låg nivå, och dels beroende på den pågående pandemin, och den inverkan den har på främst den äldre befolkningen. Du måste haft en osannolikt tur som inte drabbats av några som helst avbrott under de 8-10 år du nämner. Själv har jag drabbats några gånger osäker på antalet, men det har löst sig med kontanter.
    Problem med elektroniska betalningar kort och swish inträffar flera gånger per månad ibland omfattande ibland mer regionalt.
    Ja, jag är realistisk och inser att störningar kommer att fortsätta, både de av naturliga driftstörningar, och de medvetet orsakade av illasinnade personer/stater.
    Du får givetvis fortsätta rakt fram med skygglapparna på, jag fördrar att se mig omkring.
    Vi är som du kan läsa inte överens, låt oss sluta med det!

    Gilla

 3. Jerry Gabrielsson

  så du menar att automaten i Furudal tar emot kontanter numera 1 , 2, 5 kronor

  Gilla

  • Ola Nilsson

   Som jag förstod det så är det tyvärr endast en uttagsautomat. Inga automater tar emot mynt. Knappt några bankkontor heller.

   Gilla

 4. Allt i Sverige går i mot andra länder där handeln fortfarande är stort med kontanter

  Gilla

 5. Man säger en sak och gör en annan!

  FOREX Bank
  Uppdaterad: 28 juni 2018, 14:33Publicerad: 28 juni 2018, 14:22
  I en tidigare sifo-undersökning uppgav 68 procent av svenskarna att de vill ha möjligheten att betala med kontanter i Sverige. Men det är desto färre som faktiskt använder kontanter i sin vardag, visar en ny undersökning genomförd av Sifo på uppdrag av FOREX Bank. I snitt betalar svensken vardagliga inköp med kontanter i 17 procent av fallen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: