Allmän pension Ekonomi Okategoriserade

Våra alltför låga pensioner och den nya pensionsförmånen inkomstpensionstillägg IPT

Nya siffror från EU visar att Sverige har en mycket hög andel pensionärer som riskerar att betraktas som relativt fattiga i förhållande till svenska löntagare – särskilt markant är det i förhållande till situationen för pensionärer i våra nordiska grannländer. Detta arbetar PRO för att förändra. Vi ska inte ha några pensionärer med en pension från det allmänna som det inte går att leva ett bra pensionärsliv på. Hela pensionssystemet behöver reformeras och pensionen höjas betydligt mer än vad som skett de senaste två åren. Nästa steg – efter genomförandet av inkomstpensionstillägget (fortsättningsvis IPT) nu under hösten – måste därför bli ökade inbetalningar till pensionssystemet och en väsentligt höjd allmän pension för dagens och framtidens pensionärer.

PRO tror således inte att vägen till mer pensionspengar i pensionärernas plånböcker i huvudsak går vägen via skattesänkningar utan mer pengar behöver sättas in i pensionssystemet. Pensionssystemet är underfinansierat. Skatt behövs i våra välfärdssystem till exempel inom äldreomsorgen och bör utgå efter betalningsförmåga det vill säga låg skatt på låga inkomster och vice versa. En viktig princip är dock att pensionärer och de med sjukersättning (f d förtidspensionärer) inte ska betala mer i skatt än löntagare på samma inkomst såsom fallet är idag. PRO välkomnar att skillnaden i skatt minskat mellan löntagare/pensionär de senaste åren men kämpar vidare för att skillnaden helt ska upphöra – pension är uppskjuten lön.

PRO välkomnar inkomstpensionstillägget IPT

PRO välkomnar IPT då det kommer bli ett viktigt ekonomiskt tillskott för många av våra medlemmar. Pensionsmyndighetens prognos visar att 389 000 personer över 65 år med IPT får ett tillägg med 600 kronor före skatt och cirka 855 000 personer får ett belopp mellan 1 krona och upp till 599 kronor per månad före skatt. Av totalt cirka 2,1 miljoner pensionärer i dag får drygt 1,2 miljoner pensionärer ett IPT.

Under augusti månad ska du ha fått ett besked om du är berättigad till den nya pensionsförmånen IPT eller inte. Du behöver inte ansöka – är du berättigad kommer pengarna tillsammans med utbetalningen av din inkomstpension. Bakgrunden till den nya förmånen är att riksdagens majoritet menar att skillnaden i allmän pension mellan de som inte arbetat alls eller lite och de som arbetat ett långt arbetsliv men med låg lön har blivit för liten efter de senaste höjningarna i grundskyddet år 2020 (det vill säga av garantipension och bostadstillägg) och att ett tillägg till pensionen för de med låg pension därför är motiverat. Man talar om att ett respektavstånd ska upprätthållas och att det ska ha lönat sig att ha arbetat ett långt arbetsliv. En formulering och slutsats som PRO delar.

För att vara berättigad till IPT ska du:

 • fyllt 65 år och ta ut inkomstgrundad allmän pension såsom inkomstpension och/eller tilläggspension. Du behöver inte ta ut hela pensionen för att få IPT. Tar du ut en andel reduceras IPT i motsvarande mån. Har du börjat ta ut din allmänna pension men inte fyllt 65 år beräknar Pensionsmyndigheten automatiskt det som att du är berättigad när du fyllt 65 år – du behöver inte ansöka.
 • som tänker arbeta längre än 65 år veta att för att höja pensionen så beräknas värdet för att beräkna IPT ändå som om du arbetat till 65 år. Det omvända gäller också – det vill säga du får inte högre IPT om du slutar att arbeta tidigare och därmed får lägre pension.
 • inte enbart haft endera garantipension/äldreförsörjningsstöd eller premiepension
 • inte bo i ett land utanför EU/EES eller utanför ett land som Sverige har avtal med om social trygghet
 • ha arbetat och betalt skatt i Sverige minst ett år och tjänat in pensionsgrundande inkomst.

Rätten till IPT påverkas inte av utgående garantipension, äldreförsörjningsstöd, bostadstillägg och till exempel änkepension.

Avgränsningen av de som är berättigade till ett tillägg med som mest 600 kronor före skatt per månad är de som haft en inkomstgrundad allmän pension före skatt mellan 9 000 kronor och 17 000 kronor. Du får inget IPT om du har 17 000 kronor eller mer i inkomstgrundad allmän pension före skatt eller har 9 000 kronor eller mindre i inkomstgrundande allmän pension före skatt. Högsta belopp om 600 kronor får de med en inkomstgrundad allmän pension i intervallet 11 – 14 000 kronor därefter trappas beloppet av enligt bifogad tabell vid en högre eller lägre inkomstgrundande allmän pension.

Pensionsmyndighetens tabell för inkomstpensionstillägg

Den inkomstgrundande pensionen som används för att bestämma storleken på IPT är således inte samma som du får utbetald från Pensionsmyndigheten. Det beror på att inkomstpensionen och tilläggspensionen beräknas som om du tagit ut den vid 65 års ålder oavsett vid vilken ålder du faktiskt tog ut din pension och att värdeutvecklingen du haft på din premiepension inte tas med vid beräkningen av IPT (däremot räknas premiepensionen in men då bara till det värde som motsvarar som om pengarna vuxit i samma takt som inkomstpensionen).

För att få maximalt IPT krävs att du tjänat in pensionspoäng eller pensionsrätter ett visst antal år och är beroende på hur gammal du är (Är du född 1937 eller tidigare krävs 30 år, född 1937–1944 krävs 35 år eller född 1945 eller senare så krävs 40 år). Når du inte upp till antalet år reduceras IPT (Om du till exempel är född 1946 och har 30 år med pensionsgrundande inkomst kommer ditt IPT att beviljas med 30/40 delar).

PRO välkomnar IPT som ett litet tillskott för de som trots ett långt arbetsliv har låg pension men hävdar, som nämndes inledningsvis, att nu måste vi gå vidare med att i ett första steg väsentligt höja den allmänna pensionen. En sådan höjning kräver att inbetalningarna till pensionssystemet blir större. Hur det närmare ska gå till och andra angelägna pensionsreformer har PRO tillsammans med SKPF och Tankesmedjan Tiden utvecklat i skriften ”Höj den allmänna pensionen”.

Vi närmar oss valåret till Sveriges riksdag och PRO:s kongress år 2022. Ett viktigt steg för PRO blir nu att avkräva besked från samtliga riksdagspartier hur de ser på reformbehovet på pensionsområdet och de alltför låga pensioner som idag utbetalas till en alldeles för stor grupp pensionärer – en grupp som till största delen utgörs av kvinnor.

Pensionsmyndighetens frågor och svar om IPT hittar du här:

8 kommentarer på “Våra alltför låga pensioner och den nya pensionsförmånen inkomstpensionstillägg IPT

 1. Vi behöver en ny regering som inte bara lovar och lovar medan äldre inte pengar så man ha trevligt

  Gilla

  • Ingemar Hamskär

   Du har rätt att varje riksdagsparti behöver granskas om hur de vill höja dagens alltför låga pensioner. PRO kommer granska detta inför riksdagsvalet 2022. Till den nuvarande regeringens försvar kan sägas att den inte har majoritet i Sveriges riksdag vilket krävs om de ändringar de vil se även ska bli verklighet.

   Gilla

   • Bertil Persson

    Tack för svaret. Att dagens regering inte kan själva lägga fram om höjning av pensionerna är väl inte sant? För de flesta partierna även på högersidan vill ju att pensionerna skall höjas så de skulle få stöd även av SD som säger sig vilja ha en höjning av pensionerna. Eller tror du bara för att S inte vill ha stöd av SD eller höger blocket så lägger de inte fram ett förslag om höjning av pensionen trots att de då skulle få igenom en höjning? Det är väl ingen pragmatisk inställning när det gäller att höja i första hand för de sämst ställda pensionärerna? Och regeringen har ju en konstig fördelningspolitik när inte de sämst ställda fick någon höjning nu senast. När det gäller höjningar av deras egna löner så är det inga problem där gäller det inte om några hundra utan tusenlappar.. Jag föreslog Kommunalnämndens ordförande här i Hallsberg Magnus Andersson som talar sig varm för allas lika värde. Att vid nästa löneökning så skall han se till att vårdpersonalen skall få lika mycket i löneökning som han skulle få i kronor. Jag gav honom mitt förslag och han skulle förklara för mig när vi träffades nästa gång om han inte tyckte det var ett bra förslag varför vårdpersonalen inte var lika mycket värd som honom och hans politiker kollegor i kronor som mycket väl speglar vad som menas med lika värde. Jag kan berätta en lustig historia. Kommunalnämndens tidigare ordförande i Kumla skrev en krönika i NA där bland annat följande mening ” Var och en efter förmåga, till var och en efter behov” det är solidariska fördelningssystem som socialdemokraterna förespråkar. Det här var förra året så jag frågade henne vilket behov hade Stefan Löfven att få 4 000 kronor mer i månaden på en lön på 175 000 kronor medan jag fick 213 kronor mindre i skatt i månaden. det svarade hon givetvis på. Det här visar väldigt bra på hur politikerna ser på fördelningen av skattepengar. Det sämsta system som finns när det att fördela skattepengar är att det höjs med procent istället för kronor, gäller även vid löneförhandlingar, som blir lika för alla vilket skulle göra att luckan mellan de olika pensionärerna skulle med tiden bli mindre och mindre reellt Vänligen Bertil Persson

    Gilla

   • Ingemar Hamskär

    Hej Bertil
    Regeringen har lagt fram ett budgetförslag för 2022 om kraftfulla inkomstförstärkning för de som har sjukersättning (tidigare förtidspension) och en liten höjning för de med låg pension (höjt bostadstillägg) samt en skattereduktion – men det är oklart om den går igenom i riksdagen. Oppositionspartierna vill främst sänka skatten och det är därför oklart om SD får igenom sitt krav på högre pension visavi sina samarbetspartier. Inkomstpensionstillägget står en majoritet i riksdagen bakom och motiveras med att det ska ha lönat sig att ha arbetat typ 40 år med låg lön i förhållande till den pension de har som arbetat lite eller inte alls. PRO anser dock att pensionerna är på tok för låga och måste höjas rejält genom att mer pengarna tillförs pensionssystemet – något som vi önskar blir en viktig valfråga 2022.
    Med vänlig hälsning
    Ingemar Hamskär sakkunnig PRO

    Gilla

 2. Marika Lindgren

  Uruselt. Gräns vid 9000 var är allt prat om alla människors lika värde. Mest kvinnor som drabbas en av orasakerna till den usla höjningen

  Gilla

  • Ingemar Hamskär

   Om syftet och konstruktionen av inkomstpensionstillägget IPT framgår av PRO bloggen – där framgår även vad PRO tycker

   Gilla

 3. Bo Johansson

  Ok, men hur stor förändring blir det ? Borde det inte också planeras för en kraftigare förbättring, åtminstone på några års sikt

  Gilla

  • Ingemar Hamskär

   Absolut. Du kan läsa om PROs krav på en väsentligt höjd allmän pension på vår hemsida- Dels i rapporten ”Höj den allmänna pensionen” dels på PRO bloggen

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: