Okategoriserade

Pensionsbarometer för 2022

Följande händer med våra allmänna pensioner 2022;

Höjd pension på grund av indexeringen i det nuvarande pensionssystemet

 • Inkomstpensionen och tilläggspensionen ökar med 2,5 procent i januari 2022 på grund av en positiv utveckling av inkomstindex.
 • Pensionärer med såväl inkomstpension som garantipension får en höjning mellan 1,5 – 2,5 procent.
 • Premiepensionen utveckling under 2021 vet varje individ – beroende på val – först i slutet av december.

Utöver denna automatiska uppjustering har nya riksdagsbeslut tillkommit i november 2021 då regeringens budgetförslag om ramarna delvis ersatts /kompletterats av oppositionens budgetförslag. I vissa fall föreligger alltjämt oklarheter – fram till att regering/riksdagen i nästa steg i budgetprocessen preciserar förslagen mer i detalj.

En ny trygghetspension i sjukförsäkringen införs

 • En trygghetspension införs i sjukförsäkringen i linje med regeringens budgetförslag för den grupp som tidigare kallades förtidspensionärer med höjd garantiersättning samt en rejäl skattesänkning för gruppen dvs. individer med sjuk/aktivitetsersättning. Det handlar om en ekonomisk förbättring motsvarande cirka 20 000 kronor brutto per år.

Sänkt skatt och nya jobbskatteavdrag

 • En skattereduktion införs för ålderspensionärer med cirka 1 800 kronor mer i plånboken per år för de med 13 000 kronor i pension (dvs. 150 kronor mer i månaden netto) i linje med oppositionens budgetförslag (därmed faller regeringens förslag om ett mer brett och förstärkt förvärvsavdrag). De pensionärer som lönearbetar får del av en skattereduktion i form av ett nytt jobbskatteavdrag på samma belopp.
 • De med sjuk/aktivitetsersättning kompenseras inte med lägre skatt på grund det nya jobbskatteavdraget (som M+KD+SD föreslagit och en majoritet i riksdagen antagit) vilket innebär att en ny orättfärdig funkiskatt införs 2022.

Höjt bostadstillägg

Bostadstillägget som är skattefritt höjs från och med januari 2022. Dels föreslås konsumtionsstödet i bostadstillägget höjas med 200 kronor för ogifta och 100 kronor för gifta, dels föreslås att bostadskostnadstaket, det vill säga den maximala bostadskostnad som kan beaktas vid beräkning av bostadstillägg, höjs från 7 000 till 7 500 kronor per månad. För de som har en bostadskostnad under 7 000 kronor per månad innebär regeringens förslag att bostadstillägget ökar med 200 kronor per månad. Som mest innebär förslagen en ökning av bostadstillägget om 450 kronor per månad. Detta gäller för dem med en bostadskostnad på 7 500 kronor eller mer per månad.
I augusti 2022 höjs konsumtionsstödet med ytterligare med 200 respektive 100 kronor enligt oppositionens budgetförslag.
Pensionsmyndigheten föreslås även tillföras 7 miljoner kronor 2022 och 2 miljoner kronor årligen från och med 2023 för att administrera bostadstillägget för pensionärer.

Ett nytt garantitillägg föreslås

 • Socialdemokraterna och Miljöpartiet har med Vänsterpartiet enats om att under våren 2022 lägga fram ett förslag om en ny skattefri förmån kopplat till bostadstilläggets konsumtionsstöd om maximalt 1000 kronor. Första utbetalning föreslås i augusti 2022 genom en tillfällig lösning som avses bli permanent 2023. De konkreta detaljerna i förslaget återstår liksom att det är oklart om förslaget kommer att vinna majoritetens stöd i riksdagen.

Pensionsgruppen

 • Riksdagens pensionsgrupp består av företrädare för samtliga riksdagspartier (utom V och SD) och är de som idag fattar beslut om eventuella ändringar i vårt pensionssystem innan det läggs fram för regering och riksdag. Det har i praktiken inneburit att enskilda partiers företrädare i pensionsgruppen kan lägga in ett veto mot förändringar.
 • Socialdemokraterna och MP har velat se en ytterligare höjning av den allmänna pensionen genom en höjd pensionsavgift precis som PRO – någon samstämmig uppfattning om det förslaget föreligger inte i nuläget i pensionsgruppen men frågan kommer aktualiseras i valrörelsen 2022.

Övrigt med direkt koppling till pensionerna

 • Skatteklyftan mellan ålderspensionärer och lönearbete kvarstå till viss del fram till 2023 på grund av den skattelättnad som infördes för de som lönearbetar under Coronapandemin.
 • De särskilda undantag som gäller för flyktinginvandrare när det gäller kvalificeringen till garantipension samt sjuk- och aktivitetsersättning föreslås avskaffas 2023 (enligt den av riksdagen antagna M-KD-SD budgeten i november 2021).

Inbetalningar av intjänad pension 2020 sker kommande helg dvs. i början av december 2021.

Årets totala pensionsrättsinsättning är 585,4 miljarder kronor. Insättningen till premiepensionen är 45,4 miljarder kronor. Under året har också pengar betalats in för pensionens övriga delar. För inkomstpensionen cirka 294 miljarder kronor. Arbetsgivarna betalar också cirka 246 miljarder kronor i tjänstepensionspremier till sina anställda.

När det gäller inkomstpensionen så är det som bekant ett fördelningssystem dit 16 procentenheter går av de 18,5 procent som betalas in i till den allmänna pensionen och 2,5 procent till premiepensionen. Insättningen bokförs för varje pensionssparare, men avgifterna i ett inkomstpensionens fördelningssystem utbetalas mer eller mindre direkt som pension till dagens pensionärer.

Det finns ett tak för hur mycket det går att tjäna in per år till den allmänna pensionen. Maximal insättning till inkomstpensionen var 80 160 kronor för inkomstår 2020 då den högsta pensionsgrundande inkomsten var 501 000 kronor.

Ingemar Hamskär
Sakkunnig pensionärers ekonomi PRO

3 kommentarer på “Pensionsbarometer för 2022

 1. Läste att vi pensionärer skulle få höjt med 1,5-2,5 procent, löjligt att komma med sådana dåliga förslag när man läser att Margot Wahlström får nästan 100000 kr/mån livet ut har hon verkligen sådana levnadsförhållande så hon behöver denna fantasi summa hon lär ha så att hon klarar sig ändå detta är ett direkt hån mot oss fattigpensionärer, en del av oss har inte en 10000 kr/mån och det räcker i många fall inte till både hyra och mat. Sen har vi dessa ministrar som mist sin ministerpost nu får dom ministerpension trots att dom har kvar sin feta lön som riksdagsman. Nä dessa människor skulle leva på vad vi fattigpensionärer har i ett halvår så blev det annat ljud i skällan.

  Gillad av 1 person

  • Ingemar Hamskär

   Hej Jan Tack för din kommentar. Noterar att du enbart läst inledningen av min blogg dvs den om den indexering (upp eller ned) som sker per automatik i vårt pensionssystem beroende på hur t ex inkomst och prisutvecklingen varit. Den höjning du talar om liggger således i det gamla pensionssysrtemet och har inte fodrat några nya beslut mer än att genomföra de principer som beslutades om för virka 20 år sedan.

   Gillad av 1 person

 2. Ingemar Hamskär

  Margot Wallströms höga pension torde ha ett nära samband med hennes tid som EU-kommissionär och de villkor som följer med hennes befattning där. Enligt min uppfattning ska våra riksdagsledamöter och statsråd i Sverige har en bra lön och villkor i övrigt. Det förhållande att vi har alldeles för många så kallade fattigpensionärer är däremot inte ok. Det vill vi i folkrörelseSverige ändra på. Mer om PRO;s krav på högre pension kan du läsa i vår rapport ”Höj den allmänna pensionen” som du hittar på vår hemsida http://www.pro.se
  Det är riksdagsval 2022 – det är då viktigt att de frågor som lyfts i valrörelsen om högre allmän pension genom höjda inbetalningar till pensionssystemet blir verklighet. Välkommen att delta i det viktiga opinionsarbetet i PRO.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: